Novosti

Turska otkrila nove rezerve gasa u Crnom moru


Brod za sondažna istraživanja Fatih je u Crnom moru otkrio nove rezerve od 135 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Tokom svečanog otvaranja novoizgrađene luke Filios (Filyos) na crnomorskoj obali Erdogan je saopštio vijest o pronalasku nove rezerve gasaa u bušotini Amsara-1 u oblasti Sakarja (Sakarye).

Turska je, inače, prošle godine u Crnom moru otkrila rezerve prirodnog gasa od 405 milijardi kubnih metara, što je bio najveći nalazak gasa prošle godine u svijetu. Proizvodnja gasa iz Crnog mora u Turskoj se očekuje 2023. godine.

Rezerve prirodnog gasa koje smo do sada otkrili u Crnom moru iznose ukupno 540 milijardi kubnih metara, a naši timovi nastavljaju istraživanje“, kazao je Erdogan i dodao da se od istraživača sa Crnog mora očekuju nove dobre vesti.

Turska, koja se gotovo u potpunosti oslanja na uvoz u svojim energetskim potrebama, vrši istraživanja u Crnom moru i Sredozemlju, gdje su njene operacije u spornim vodama izazvale proteste Grčke i Kipra, prenose svjetske agencije.

Ova luka je jedan od naših ciljeva za 2023. i među važnijim iskoracima našeg projekta ulaska među deset najvećih ekonomija svijeta“, kazao je Erdogan.

Erdogan je rekao da će Turska ove godine lansirati i investicije za 4.000 megavata električne energije iz obnovljivih izvora, od čega polovinu čine vetroelektrane, a polovinu solarne elektrane.