Novosti

Osigurana milionska sredstva za energetsku efikasnost u javnim zgradama KS


Vlada Kantona Sarajevo i nadležno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo osigurali su milionska sredstva za projekt “Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo”.

Ugovor je vrijedan 1,2 miliona KM, a sredstva će biti iskorištena za tehničku pomoć projektu u svrhu revizije glavnih projekata i podrške implementaciji projekta kroz nabavku, nadzor, monitoring projektnih aktivnosti i drugo.

Ministar Enver Hadžiahmetović je izrazio zahvalnost Europskoj banci za obnovu i razvoj na sredstvima koja su izdvojili za podršku ovom projektu iz Posebnog dioničarskog fonda EBRD-a.

Ovo je važan korak ka realizaciji projekta Energijska efikasnost u javnim zgradama KS i sredstva koja izdvaja EBRD značajno će nam olakšati njegovu realizaciju. Mi smo sada u fazi izrade projektne dokumentacije i odabira konsultanta za projekt podršku i očekujemo da sa radovima počnemo u toku mjeseca oktobra”, izjavio je ministar.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je nakon potpisivanja kazao kako je ovo još jedan veliki korak koji je započet 2019. godine.

Radi se o ulaganju u utopljavanje, tačnije u opremanje 40 zgrada u KS, i to vrtića, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, studentskih domova, domova zdravlja i ambulanti. Ovo je jedan od idealnih projekata, gdje imamo vrlo povoljne uslove. Od 10 mil EUR, koje ćemo uzeti, dva miliona su grant sredstva koja ne moramo vraćati“,istakao je premijer Forto.