Novosti

Uskoro vozom od Željezničke stanice do Hadžića


Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog Ministarstva saobraćaja donijela je Odluku o uspostavljanju željezničkog putničkog saobraćaja na relaciji Željeznička stanica – Hadžići.

Odluka ima za cilj poboljšanje javnog prevoza putnika u Kantonu.

Radi zaštite javnog interesa, adekvatnog provođenja mjera zaštite od pandemije COVID-19, ali i zbog rekonstrukcije tramvajske pruge na relaciji Marijin Dvor – Ilidža, dužni smo obezbijediti našim građanima dodatne kapacitete. Uvođenjem ove linije dodatno ćemo rasteretiti prevoz putnika u tramvajima i autobusima koji se obavlja na ovim relacijama“, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta kaže da je današnja odluka Vlade Kantona Sarajevo rezultat razgovora i odlične saradnje sa Željeznicama Federacije BiH i načelnicima sarajevskih općina Hadžići, Ilidža, Novi Grad i Novo Sarajevo kojima je zahvalio na podršci.

Voz koji će voziti do Hadžića, dokaz je da se zajedničkim radom svih nivoa vlasti, istakao je, može napraviti mnogo i u relativno kratim rokovima, isključivo kada se interes građana stavi na prvo mjesto.

U vozu je ukupan broj sjedećih mjesta 176, a broj stajaćih 94.

“U narednih 15 dana Ministarstvo će zajedno sa Željeznicama FBiH napraviti detaljan plan o rasporedu linija i cijeni karata. Naš plan je da ova linija bude otvorena prije početka rekonstrukcije tramvajske pruge”, dodao je Šteta.

Danas, vožnja do Hadžića traje više od sat vremena, a uvođenjem ove linije trajat će 25 minuta, navodi se  u saopćenju.