Novosti

U drugoj polovini avgusta počet će izgradnja tramvajske pruge od Hrasnice do Ilidže


Planirano je da izgradnja počne upravo u Hrasnici, a resorno ministarstvo i izvođač radova su ugovor o izgradnji potpisali u maju ove godine.

Izgradnja će koštati 50 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Izvođač radova je konzorcij turskih kompanija Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret. Rok za završetak radova je 18 mjeseci.

Ukupna dužina tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice bit će 13 kilometara te će biti po deset stanica u oba smjera. U Famosu (Hrasnica) će biti okretaljka ka Ilidži.

Prije dvije godine je završena izgradnja saobraćajnice od Ilidže do Hrasnice, kao i zelenog pojasa između saobraćajnica kojim će se tramvaji kretati.

Ova dionica tramvajske pruge je planirana prije nekoliko decenija, a vlasti su više puta obećavale izgradnju. Međutim, konkretni koraci za realizaciju ovog projekta su poduzeti u posljednje tri-četiri godine.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo razmatra dodatnu kupovinu novih tramvaja, a jedan od razloga za to jeste upravo produženje tramvajske pruge do Hrasnice. Ranije je kupljeno 15 novih tramvaja švicarskog proizvođača Stadler koji su koštali 68 miliona KM. Isporuka ovih vozila bi trebala početi krajem ove godine.

Tokom izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice bit će rekonstruirana okretaljka na Ilidži.