Novosti

Britanski tržišni regulator zabranio kripto berzu Binance


Britanski finansijski regulator (FCA) zabranilo je rad popularnoj platformi za trgovanje kriptovaluta Binance.

“Binance Markits Limitidu nije dozvoljeno da preduzima bilo kakve aktivnosti u Velikoj Britaniji koje podliježu regulisanju”, navodi se u saopštenju FCA, prenosi američka tv stanica CNN.

Bajnens, jedna od najvećih kripto berzi na svijetu, omogućava investitorima da onlajn kupuju i trguju kriptovalutama.

“Nijedan entitet u Bajnens Grupi ne posjeduje bilo koji tip odobrenja, registracije ili licence za obavljanje regulisanih aktivnosti u Velikoj Britaniji”, dodaje se u saopštenju.

Trgovanje kriptovalutama nije direktno regulisano u Velikoj Britaniji, a za druge srodne aktivnosti, poput prodaje finansijskih derivata, potrebno je odobrenje.

Saopštenje takođe sadrži upozorenje o volatilnosti kripto tržišta.

“Pazite se oglasa na internetu i na društvenim mrežama koji obećavaju visoke povrate na ulaganja u kripto imovinu ili proizvode povezane sa kripto imovinom”, poručuje FCA.

Zabrana u Velikoj Britaniji došla je nakon vijesti da su japanski regulatori u petak poslali upozorenje Bajnensu u kojem su naveli da ta platforma možda radi u toj zemlji bez odgovarajućeg odobrenja. Bajnens takođe više neće pružati usluge korisnicima u Ontariju, u Kanadi, od 31. decembra jer su i tamošnji regulatori pojačali nadzor nad kripto tržištem.