Novosti

Norveški investitori zainteresovani za ulaganja u Hercegovinu


Norveški investitori zainteresovani su za ulaganja u BiH, Republiku Srpsku, hercegovačku regiju, a osim za zelenu, hidro, solarnu i energiju vjetra, postoji interes i za turizam, rekao je danas ambasador Norveške u BiH Olav Rajnertsen.

Rajnertsen je novinarima prije sastanka sa trebinjskim privrednicima rekao da je jedan od glavnih ciljeva susreta da se poveća i proširi komercijalna saradnja između Norveške i BiH.

On je istakao da je ovo njegova prva posjeta Trebinju, te da je optimističan i zadovoljan stanjem.

“Norveški investitori kada se odluče da investiraju imaju dosta strpljenja i bitno je da žele dugoročne investicije i imaju dugoročne vizije za svoje investicije”, naveo je Rajnertsen.

On je dodao da će se na sastanku sa trebinjskim privrednicima upoznati o izazovima sa kojima se oni suočavaju u svojim biznisima i aktivnostima.

Načelnik gradskog Odjeljenja za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo Bojan Vučurević rekao je novinarima da su ciljna polja za investicije norveških investitora u Trebinje hidro i solarna energija, poljoprivreda i turizam.

“Očekujemo da tokom današnjih razgovora sa predstavnicima privrede grada Trebinja, izrode ideju i napredak na ovom polju i očekujemo krajem septembra posjetu veće delegacije investitora”, rekao je Vučurević.

Predstavnik Udruženja pčelara “Žalfija” Ognjen Skočajić rekao je novinarima da su ovakvi sastanci važni kako bi pčelarstvo i pčelinji med od ljekovitog bilja, kao strateški resurs, bili predstavljeni na pravi način i van granica regije.

“Pčelarska zadruga `Žalfija` je na jednom od sličnih sastanaka u prošlosti uspjela da sklopi dogovor sa poljoprivrednim proizvođačima i jedan duži period smo snabdijevali norveško tržište sa hranom i opremom za pčele”, rekao je Skočajić i dodao da se nada da će ta saradnja biti nastavljena.