Novosti

Sarajevo uskoro dobija prvo sportsko strelište na otvorenom


Prvo i jedino sportsko strelište na otvorenom koje je izgrađeno u poslijeratnom periodu u Sarajevu, nalazi se u općini Novi Grad, na brdu Žuč.

Radovi se privode kraju, tako da se uskoro očekuje njegovo stavljanje u upotrebu na zadovoljstvo brojnih ljubitelja ove vrste sporta i rekreacije.

Strelište je izgrađeno na lokalitetu između Doma oslobodilaca i Golog brda. Samo mjesto na kojem se nalazi dislocirano je od urbanih naselja, a nije daleko od grada, saopćeno je na općinskom sajtu.

Poligon je izgrađen po svim potrebnim standardima posebno sa aspekta sigurnosti, a na njemu će moći vježbati svi oni koji posjeduju odobrenje za vatreno oružje, ali i policijske i zaštitarske agencije, streljački klubovi koji s nestrpljenjem očekuju ovaj sadržaj.

Općina Novi Grad na Žuči je ranije izgradila Dom oslobodilaca u kojem se nalazi spomen – soba novogradskih i drugih ratnih brigada koje su učestvovale na ovom ratištu, te ugostiteljski sadržaji, odakle se pruža jedinstven pogled na grad. Posjetioci mogu ostaviti svoje vozilo, popiti kafu sa lijepim pogledom na Sarajevo, a za najmlađe je izgrađeno igralište.

Izgradnjom sportskog strelišta općina Novi Grad bit će bogatija za još jedan sadržaj izgrađen na lokalitetu Žuči, čime se obogaćuje turistička ponuda, a stanovnicima Sarajeva i gostima omogućava vježbanje i korištenja vatrenog oružja na otvorenom.