Tema u fokusu

Visoka školska ustanova FINra jedinstvena u regionu


Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra u Tuzli u pet godina uspješnog rada, prepoznata je kao visokoškolska ustanova koja je unijela novi kvalitet u visoko obrazovanje u BiH i regionu. Spoj prakse i teorije odlikuje ovu visokoškolsku ustanovu, koja je studentima omogućila da stiču znanja i vještine prepoznatljive i tražene na tržištu rada.

U toku je upis šeste generacije studenata na studijski program Finansije i računovodstvo, dok se na studijski program Računarstvo i informatika upisuje druga generacija studenata. Za vanredne studente FINra je kreirala poseban koncept nastave van radnog vremena i online, čime je omogućen upis i studiranje studentima iz svih dijelova BiH, ali i inostranstva.

Omogućili smo i prelazak studenata sa drugih visokoškolskih ustanova i fakulteta. Veliki je interes za nastavak studiranja i upis na četvrtu godinu studijskog programa Finansije i iračunovodstvo za osobe koje imaju završenu trogodišnju školu sa ostvarenih 180 ECTS, kako bi zaokružili svoje fakultetsko obrazovanje i stekli akademsku diplomu sa 240 ECTS“, kazali su za Poslovne novine iz ove visokoškolske ustanove.

Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra iz Tuzle djeluje sa dva studijska programa: Finansije i računovodstvo i Računarstvo i informatika. Na studijskom programu Finansije i računovodstvo, u petom semestru (na III godini studija), studenti mogu izabrati smjer: Računovodstvo, porezi i revizija; Finansije, bankarstvo i osiguranje; i Informacione tehnologije u finansijama i računovodstvu.

Diplomiranjem na ovom studijskom programu stiče se akademsko zvanje bachelor finansija i računovodstva sa 240 ECTS bodova.

Studijski program Računarstvo i informatika ima samo jedno studijsko usmjerenje – Programsko inženjerstvo.

Diplomiranjem na ovom studijskom programu stiče se akademsko zvanje bachelor inženjer računarstva i informatike.

U akademskoj 2021/2022. godini uvodimo novi smjer – Informacione tehnologije u finansijama i računovodstvu. Ovaj smjer smo kreirali zbog konstantno izražene potrebe za znanjima iz oblasti IT-ja na tržištu rada. Na ovaj način će se profilirati kadrovi koji imaju znanja iz ekonomije i IT-ja, kao i osnovna znanja i vještine programiranja“, kazali su iz FINra.

FINra je osnovana jula 2016. godine. Osnivač je edukativno-konsultanstka kuća FINconsult, koja već 16 godina uspješno provodi edukacije i obuke finansijsko-računovodstvene profesije u Bosni i Hercegovini.

FINconsult ima više od 3.300 edukovanih i certifikovanih osoba koje su stekle zvanja u finansijsko-računovodstvenoj profesiji u Bosni i Hercegovini, više od 300 seminara i savjetovanja u okviru kontinuirane edukacije finansijsko-računovodstvene profesije, te preko 100 izdanja međunarodno indeksiranog naučno-stručnog časopisa Poslovni konsultant.

Kako su nam kazali, 20 je razloga za studiranje na FINra, a neki od njih su: jedinstven spoj teorije i praktičnih znanja i vještina, zaposlenje kod poznatog poslodavca, podrška kroz otvaranje vlastitih računovodstvenih servisa i agencija, mogućnost sticanja uslova za zvanje certificirani računovođa, certifikat za vođenje poslovnih knjiga, vrhunski profesori, moderne učionice, stipendije, praksa, pristup e-biblioteci. Neke od pogodnosti su i prisustvo FINconsultovim seminarima i savjetovanjima, govor poslovnog engleskog jezika, besplatna literatura, plaćanje u ratama, te druge.

Našim studentima obezbijedili smo svu potrebnu literaturu i knjige besplatno, za svaki od predmeta, na osnovu kojih pripremaju i polažu ispite. To finansiramo iz vlastitih izvora i to je dio strateških aktivnosti koje provodimo. U cilju omogućavanja pristupa studentima savremenoj literaturi iz oblasti finansija i računovodstva, računarstva, informatike, menadžmenta, revizije, potpisali smo ugovor o godišnjoj pretplati na kolekciju elektronskih knjiga EBSCO – eBook Business Subscription Collection. Potpisivanjem ovog ugovora studentima i nastavnicima je omogućen pristup jednoj od najvećih baza elektronskih knjiga, koja broji preko 23.000 knjiga iz oblasti finansija, računovodstva, revizije, menadžmenta, poduzetništva, računarstva, informatike itd. Važno je naglasiti da je FINra jedina visokoškolska ustanova u regionu koja ima pristup e-biblioteci EBSCO“, kažu iz FINra.

Svim studentima omogućen je i besplatan pristup elektronskom izdanju međunarodno indeksiranog naučno-stručnog časopisa Poslovni konsultant u kojem se objavljuju naučni i stručni radovi iz oblasti finansija, računovodstva, revizije, menadžmenta, poreza i međunarodnih standarda, te primjena relevantnih propisa. Studentima su omogućene i besplatne konsultacije i savjeti vezani za posao, kao i pristup novim informacijama, zakonima i procedurama iz područija finansija i računovodstva.

Pravo upisa na FINra imaju kandidati državljani BiH, strani državljani i lica bez državljanstva koji su završili srednju školu u četverogodišnjem trajanju u BiH, kao i kandidati koji su srednju školu završili van BiH.

FINra ima institucionalnu akreditaciju i nalazi se na listi akreditovanih visokoškolskih ustanova, koju vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete u Bosni i Hercegovini (HEA)“, pojasnili su, te dodali kako su njihove diplome i međunarodno priznate.

Na Visokoškolskoj ustanovi FINra u Tuzli 28.4.2021., promovisana je prva generacija studenata, njih 45 koji su diplomirali krajem prošle i početkom ove godine, od ukupno 71 studenta koliko broji prva generacija studenata FINra (generacija 2016 – 2020.).

Čestitajući im na ovom svečanom činu direktor FINra, prof.dr.sc. Ismet Kalić je istakao važnu činjenicu da su svi oni sada zaposleni, a da to nije bio slučaj kada su se upisali na FINra, te dodao: „Mi smo ovim ostvarili osnovni cilj da vas nakon okončanja studija na FINra ne šaljemo na biroe za zapošljavanje, već na posao kod poznatog poslodavca, sa kojima FINra ima potpisane sporazume o poslovnoj saradnji ili da vas podržimo u otvaranju vlastitih računovodstvenih servisa. Nastavit ćemo našu saradnju i ubuduće kroz Alumni asocijaciju. Mi ćemo biti uvijek podrška u vašem radu i kreiranju vaše uspješne karijere u računovodstvenoj profesiji“.

Kontakt podaci :

Web stranica: www.finra.edu.ba

Telefon: + 387 35 310-390

E-mail: [email protected]

Adresa: Mitra Trifunovića Uče br. 9 Tuzla, 75000

Piše: Minela Pamuk