Novosti

Kina se nalazi usred velike nestašice električne energije


Kina se nalazi usred velike nestašice električne energije. Razlog je to što ekstremne vremenske prilike, sve veća potražnja za energijom i stroga ograničenja upotrebe uglja zadaju trostruki udarac nacionalnoj elektroenergetskoj mreži.

To je problem koji bi mogao trajati mjesecima, opterećujući ekonomski oporavak zemlje i globalnu trgovinu.

Desetak kineskih provincija navelo je da se posljednjih sedmica suočava s nestankom električne energije, uključujući neke od najvažnijih pokretača zemlje za ekonomski rast.

Pokrajina Guangdong, proizvodni centar odgovoran za 1,7 biliona američkih dolara, ili više od 10 odsto godišnje kineske ekonomske proizvodnje i veći udio u spoljnoj trgovini, racionalizuje potrošnju energije već više od mjesec dana. Ograničenja su primorala kompanije širom provincije da se zatvore na nekoliko dana u sedmici. Neke lokalne vlasti upozoravaju da bi racionalizacija mogla potrajati do kraja godine, prenosi “Klix”.

Nije riječ samo o Guangdongu. Najmanje devet provincija reklo je da se bave sličnim pitanjima, uključujući Junan, Guangsi i proizvodno središte Džeđang, prisiljavajući regionalne vlasti da objave ukidanje električne energije na području Kine veličine Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske i Japana zajedno. Kriza električne energije čak je doprinijela usporavanju rasta fabričkih aktivnosti u Kini u junu, priznao je državni zavod za statistiku.

Ovo je najgora nestašica energije u Kini od 2011. godine, kada su suša i rastuće cijene uglja primorale 17 provincija ili regija da obuzdaju upotrebu električne energije. Elektrane nerado proizvode puno električne energije kad je ugalj koji sagorijeva skup: Peking kontroliše troškove električne energije pa proizvođači ne mogu tek tako podići cijene.

Postpandemijski bum robe i vremenske prilike ponovo prisiljavaju elektrane na ugalj da suzbiju proizvodnju, a istovremeno ometaju hidroelektriku. Ključna razlika tu je da se Kina bori i s tim kako ispuniti napore predsjednika Si Đinpinga da do 2060. godine postigne ugljenično neutralnu Kinu. Taj ambiciozni cilj za najvećeg svjetskog potrošača uglja doveo je do toga da rudnici uglja u zemlji proizvode manje, što je rezultovalo višim cijenama, prema Jao Pei, glavnom strategu kineske brokerske kuće “Sučau sekjuritis”.

Nestašica bi mogla donijeti jedan ili dva udarca koji bi mogli srušiti krhki oporavak Kine, dok bi istovremeno stvorila dodatne probleme da globalne lance snabdiju koji se već teško nose sa situacijom.

Nedostatak električne energije mogao bi smanjiti proizvodnju u skoro svim sektorima ekonomije, uključujući ključne građevinske i proizvodne industrije. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, takve su kompanije prošle godine koristile skoro 70 odsto električne energije u Kini i bile su glavni pokretači oporavka 2021. godine, piše “CNN”.

“Čengde nju matirijal” sa sjedištem u Guangdongu, jedan od najvećih proizvođača nerđajućeg čelika u zemlji, rekao je klijentima krajem prošlog mjeseca da će obustaviti rad dva dana u nedjelji sve dok snaga više ne bude trebalo da bude racionalizovana. Kompanija očekuje da će se obim proizvodnje smanjiti za 20 odsto ili čak 10.000 tona čelika mjesečno.

“Kompanije nisu srećne zbog toga”, rekao je Klaus Zenkel, predsjedavajući Privredne komore Evropske unije u Južnoj Kini. Navodi da bi čak 80 kompanija članica komore moglo biti pogođeno vladinim naredbama da obustavi rad na nekoliko dana u sedmici, dodajući da su i domaći proizvođači bili prisiljeni da zaustave proizvodnju. Neke kompanije, kako je kazao, čak su počele iznajmljivati skupe dizel generatore kako bi nastavile da posluju.

Racionalizacija snage u ključnoj provinciji za proizvodnju metala Junan čak je prouzrokovala pad u ponudi nekih vrsta metala, uključujući aluminijum i kalaj, prema vladinim podacima i nezavisnim istraživanjima.

“Nedostatak električne energije može dodati kašnjenja u otpremi koja se mogu osjetiti širom svijeta”, rekao je Hening Glojstajn, direktor za energiju, klimu i resurse u Jurejža grup (Eurasia Group).

Zaostaci u otpremi mogli bi potrajati mjesecima i dovesti do nestašice tokom sezone prazničnih kupovina. To ostavlja malo prostora za bilo kakve dodatne probleme, poput nestašice struje.

“Nestašica električne energije može dovesti do preuređivanja radnog rasporeda za lokalne proizvođače, što dovodi u pitanje pravovremenost isporuke, a samim tim i ostatka snabdijevanja lanaca”, rekla je Lara Dong, viša direktorka za električnu energiju i obnovljive izvore energije u Velikoj Kini u IHS Markit.

Stručnjaci pripisuju obim nestanka struje mnoštvu problema, od velike potražnje za energijom do ekstremnih vremenskih prilika.

“Plan ekonomskog oporavka u Pekingu, koji je vođen infrastrukturom, vrlo je ugljeničan”, kaže Lauri Milivirta, vodeći analitičar Centra za istraživanje energije i čistog vazduha.

U prvih pet mjeseci ove godine, potrošnja električne energije u Južnoj Kini premašila je nivo prije pandemije, za 21 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine, prema kineskom Južnom elektroenergetskom sistemu, velikom državnom mrežnom operateru.

Ugalj je još uvijek uključen u proizvodnju oko 60 odsto snage zemlje. Ali, vlada je oprezna kada bi se ta brojka povećala, pa pokušava da smanji potrošnju ugljena dok pokušava da postigne svoj cilj, da postane ugljično neutralna do 2060. godine.

Ograničenja u upotrebi uglja, međutim, poklapaju se sa žeđi za energijom izazvanom ekonomskim podmlađivanjem, zajedno s ekstremnim vremenskim prilikama. To uzrokuje rastuću napetost između potražnje i ponude.

Izuzetno vruće vrijeme u nekim je područjima dovelo do povećanja potražnje za električnom energijom, jer ljudi koriste više klima uređaja i hladnjaka.

U međuvremenu, postoji veliko opterećenje u proizvodnji energije. Obnovljivi izvori energije, poput hidroenergije, ometali su sušu. Naprimjer, glavno hidroenergetsko čvorište provincije Junan ima problema sa zadržavanjem vode koja joj je potrebna u rezervoarima, kaže “Milivirta”, prenosi “Klix”.

Nestašica električne energije vjerovatno će se nastaviti barem sledećih nekoliko mjeseci, jer potražnja ostaje velika u vrućim ljetnjim mjesecima.