Novosti

Uskoro ubrzan protok robe i manje vrijeme čekanja kamiona


Iako se s reformom javne uprave u BiH kasni, zahvaljujući podršci EU neke od elektronskih javnih usluga uskoro bi trebalo da postanu dostupne javnosti.

Jedna od najvažnijih je stupanje na snagu kompjuterizovanog tranzitnog graničnog sistema, kojim se u potpunosti ukidaju papirologija i pečati kod nekih od najčešćih carinskih postupaka u BiH.

Ovo, praktično, znači da će carinski obveznici i špediteri biti prvi korisnici digitalnog kvalifikovanog potpisa u BiH, jer će sve svoje dokumente u postupku elektronskog provoza robe ovjeravati na novi način i slati u informacioni sistem Uprave isključivo elektronskim putem.

– Novi elektronski provoz robe značajno će ubrzati sve postupke, skratiti vrijeme čekanja prilikom ličnog predavanja dokumentacije u carinskim ispostavama i značajno smanjiti troškove. Novi elektronski provoz mora se prvo koristiti godinu dana na nacionalnoj osnovi, a nakon toga će BiH postati i punopravna članica Konvencije, što znači da će roba kada krene iz BiH biti u sistemu i sve carinske službe zemalja kroz koje ta roba prolazi unaprijed će znati sve detalje o toj pošiljci, kao i carinska služba zemlje krajnje destinacije te robe. To će svakako ubrzati protok robe i smanjiti vrijeme čekanja i bilo kakvih kontrola – naglasio je Kovačević.

Ako sve bude išlo kako je planirano, UIO će u narednom koraku krenuti sa širenjem ponude elektronskih usluga koje će se moći ovjeravati digitalnim kvalifikovanim potpisom, kao što su podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava isključivo elektronskim putem, podnošenje PDV i akciznih prijava i sličnih postupaka.

– Cilj UIO je da u toku 2022. godine u potpunosti pređe na bespapirno poslovanje s obveznicima indirektnih poreza, koji će tada uz posjedovanje digitalnog kvalifikovanog potpisa izdanog od strane UIO sva svoja prava i obaveze moći ostvariti puno brže, jednostavnije i jeftinije isključivo elektronskim putem – rekao je Kovačević.