Novosti

Gauss iz Tuzle unapređuje prostorni informacioni sistem Mostara


Zavod za prostorno uređenje Grada Mostara i preduzeće Gauss iz Tuzle u srijedu su potpisali ugovor koji se odnosi na projekt-usluge “Unaprjeđenje integralnog prostornog informacijskog sustava – GIS za potrebe Grada Mostara”.

Ugovor su u ime Zavoda potpisali Salem Salko Bubalo te u ime Gauss-a Mirza Ponjavić, a potpisivanju su prisustvovali i gradonačelnik Mostara Mario Kordić te predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić.

Vrijednost ugovornih radova je 78.331 KM, rok za izvedbu radova je pola godine.

Direktor Zavoda Bubalo je kazao kako je Grad Mostar ovaj posao počeo prije 10 godina te uspio ostvariti kvalitetnu konekciju sa građanima puštajući u eter program “Prezenter”.

– Pomoću tog programa građani su na svakom dijelu zemaljske kugle bili u prilici doći do određenih informacija vezanih za Grad Mostar u smisli prostornih podataka i nekih drugih sadržaja koji se tamo mogu naći. To je također bila velika prednost i vodilja za sve investitore koji su u Mostaru željeli praviti biznis. Grad Mostar je donio odluku da se krene u nadogradnju ovog projekta i ukratko kazano, njegovom realizacijom, stranka koja podnese online zahtjev na protokol moći će dobiti povratnu informaciju, građevinsku dozvolu, urbanističku saglasnost, upotrebnu dozvolu, dozvolu za rad i slično na svoj mobilni uređaj – kazao je Bubalo. Istaknuo je kako će ovaj projekt donijeti transparentnost koju svaki građanin želi.

Gradonačelnik Kordić naglasio je kako mu je transparentnost važna a ovo je jedan od alata, odnosno jedan od poteza na koji način ćemo doći do te transparentnosti.

– Ideja nam je da građani danas-sutra imaju što bližu i što transparentniju uslugu, tako da Grad podržava Zavod i Gauss koji će implementirati cijelu ovu priču. Za šest mjeseci ćemo vidjeti rezultate i nadam se da će ljudi biti jako zadovoljni jer će doslovno klikom na svom računalu ili mobilnom uređaju doći do bitnih informacija o tome što se događa u gradu, što radimo, što planiramo i tako dalje – kazao je Kordić.

Mirza Ponjavić iz Gauss-a istaknuo je kako projektni zadatak predviđa da se proširi funkcionalnost postojeće informatičke infrastrukture.

– Zadatak nam je postojeću informatičku infrastrukturu proširiti u kontekstu razvoja modula. Jedan od modula treba automatizirati proces upravljanja prostorno-planskom dokumentacijom koja je važna za razvoj Mostara u urbanističkom smislu, a ostali moduli vezani su za upravljanje komunalnom infrastrukturom uključujući i katastar, javnu rasvjetu, mobilijar i sve segmente za koje već postoje raspoloživi prostorni podaci, kako bi se objedinili u jedno rješenje i ubrzali procesi rješavanja raznih problema vezanih za servisiranje građana – kazao je Ponjavić.

Predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić kazao je da će ovakvih projekata sigurno biti još.

– Sve ovo radimo u cilju poboljšanja otvorenosti i transparentnosti Gradskog vijeća i Gradske uprave, i mislim da ona naša obećanja polako počinjemo realizirati i da će građani to moći i osjetiti, te da ćemo im puno olakšati – kazao je Marić.