Novosti

Microsoft nudi Windows i u Cloudu


Američki tehnološki gigant Microsoft saopštio je da će svoj operativni sistem Windows nuditi i kao uslugu u Cloudu, s ciljem lakšeg pristupa poslovnim aplikacijama sa više uređaja.

Usluga će biti nazvana Windows 365 i biće pokrenuta 2. avgusta i radiće poput kupovine novog računara jer će firme ili škole navesti koliko im je za novu mašinu potrebno snage, memorije i skladišnog prostora.

Međutim, umjesto čekanja na dolazak fizičkog računara, poslodavac ili učenik će pristupiti operativnom sistemu u Cloudu putem postojećeg kompjutera, ajfona ili bilo kojeg drugog uređaja sve dok je internet pretraživač kompatibilan sa HTML5.

Verzija sistema u klaudu stvorena je na osnovu informacija dobijenih od klijenata koji su tražili da poslodavci i učenici imaju brži i lakši pristup računaru bez obzira na fizičku lokaciju.

Usluga je slična takozvanim virtuelnim ili udaljenim desktopovima koja je prisutna u proteklih nekoliko decenija ali neophodan im je sofisticiran tehnološki sektor za postavljanje i upravljanje.

Microsoft je izrazio nadu da će tehnologija Windows 365 olakšati vlasnicima manjih firmi ili manjim školama upotrebu bez veće tehnološke službe i sa predvidivim mjesečnim troškovima na osnovu jačine virtualnog kompjutera.