Tema u fokusu

Planet Soft planira nove akvizicije u 2021. i poboljšanje svog GIS proizvoda


Jedna od najvećih regionalnih informatičkih grupacija Planet Soft , koja posluje iz svojih kompanija u Banjoj Luci i Beogradu u 2021. planira akvizicije drugih učesnika na tržištu, kao i dodatna poboljšanja na svom GIS proizvodu, kako bi zadržali lidersku poziciju.

Biti korak ispred svojih klijenata“, vizija je menadžmenta jedne od najvećih regionalnih informatičkih grupacija Planet Soft, osnovane prije osam godina, koja posluje iz svojih kompanija u Banjoj Luci i Beogradu.

Prema riječima Aleksandra Milinkovića, direktora Planet Soft Grupe, primarni fokus kompanije su rješenja koja optimizuju i automatizuju poslovne procese njihovih klijenata.

Cilj nam je da podignemo nivo efikasnosti i iskorištenje resursa naših korisnika, kako bi oni ostvarili direkte ili indirektne uštede u svakodnevnom poslovanju. Na taj način im omogućavamo da unaprijede svoje poslovanje, kao i brži rast i razvoj“, naglasio je Milinković.

Implementacija GIS-a u svim sferama industrije

Aktivnosti Planet Softa odvijaju se u tri pravca, a prvi je razvoj softwera, gdje stvaraju sopstvena rješenja. Pri tome, najponosniji su na VIA PLANET – GIS, koji u njegovoj Road Asset Management varijanti koriste sva najveća preduzeća za upravljanje putevima u regionu, ali i na sistem za inteligentno upravljanje saobraćajem (ITS) koji su uspješno razvili i tokom 2020. implementirali u tunelu Dragoraj na putu Banja Luka – Ključ.

U 2021. godini planiramo uraditi dodatna poboljšanja na našem GIS proizvodu s ciljem da ostanemo lideri na tržištu i da kroz ta poboljšanja osiguramo što veću generičnost i fleksibilnost proizvoda, koja će omogućiti da se implementira u svim sferama industrije, ali i da bude pristupačan različitim profilima klijenata“, istakao je Milinković.

Drugi pravac djelovanja je integratorsko/implementatorsko/konsultantska djelatnost gdje su partneri globalnih vendora kao što su Salesforce, SAP, ClickSoftware, AWS i drugi.

Osim SAP i Salesforce koji su svima poznati, naročito bih izdvojio ClickSoftware Workforce management system, koji se koristi za optimizaciju rada terenskih ekipa i koji je već sedam godina vodeći alat za tu namjenu po ocjeni koju daje Gartner Magic Quadrant analiza. Taj sistem smo implementirali u vodećim BH telekomunikacionim operaterima i drugim enterprise kompanijama u regionu“, istakao je Milinković.

Treći pravac je vezan za rješenja koja pruža njihov partner Canon, a koja se zasnivaju na Therefore DMS i Uniflow tehnologiji. Konkretno, radi se o sistemima za upravljanje dokumentima i sistemima za centralizovano upravljenje uslugama štampanja.

Ključni faktor uspjeha – uposlenici

Sve gore navedene pravce našeg djelovanja na području Bosne i Hercegovine pokriva tim od preko 50 brižljivo odabranih zaposlenika. Ključni faktor našeg uspjeha su definitivno ljudi koji rade unutar timova Planet softa. Kada se njihovo iskustvo i posvećenost poslu udruži zajedno sa ekspertizom naših partnera koji su globalni softverski i hardverski lideri i pretoči u krajnji proizvod, uspjeh je zagarantovan“, tvrdi Milinković.

Zaposleni u Planet Soft-u ogromnu energiju ulažu i u realizaciju Smart City rješenja, kao što je na primjer „Pametno upravljanjem otpadom“.

Ovo rješenje smo tokom prošle godine implementirali u Gradu Banja Luci u okviru Future City konkursa. Sada spremamo još neke inovacija na tom polju“, najavio je Milinković.

Kako bi se izborili sa negativnim uticajem pandmeije COVID-19, u Planet Soft-u su pristupili internoj reorganizaciji i konsolidaciji koja treba da olakša njihov dalji poslovni rast.

Dobit od 1,5 miliona KM u 2021.

Iako smo u 2020. godini ostvarili prihod od preko 6 miliona KM, smatramo da finansijski izvještaj za 2020. i nije neki pouzdani reper, imajući u vidu sva dešavanja u toj godini, a rezultat u prvoj polovini 2021. godine je u skladu sa očekivanjima. Prihodi u prvih šest mjeseci 2021. iznosili su 4.312.980 KM, a rashodi 2.767.016 KM, što daje dobit nešto veću od  1.500.000 KM “, kaže Milinković.

Jedan od načina razvoja Planet Soft-a su akvizicije drugih učesnika na tržištu, tako da ovu Grupu sada čine 4 kompanije, dvije sa sjedištam u BiH i dvije u regionu.

Drugi način je dodatni prodor na neka regionalna tržišta na kojima nismo bili tako jako prisutni. U poslovnom smislu 2021. godina je ta u kojoj žanjemo plodove našeg dobrog rada iz prethodnih godina. Ali, ni sada, a ni u godinama ispred nas, ne smijemo zaboraviti da nastavimo sa tako dobrim radom i razvojem“, rekao je Milinković.

Piše: Irena Vasić Dobrić