Novosti

Ministrica Đapo učestvuje na prvoj međunarodnoj konferenciji o turizmu Evora Forum


Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo putem video linka učestvuje na prvoj međunarodnoj konferenciji posvećenoj pitanju održivosti u turizmu koji se održava u portugalskom gradu Evora.

Ministrica Đapo predvodi panel diskusiju pod nazivom „Uticaj turizma na okoliš“, posvećenu pitanju načina na koji se može osigurati očuvanje okoliša, te osigurati koegzistencija biodiverziteta i lokalne ekonomije. Učešće ministrice Đapo kao i održavanje pres konferencije posvećene Bosni i Hercegovini u okviru Foruma organizirano je uz podršku projekta „Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini (USAID Turizam)“.

Učešćem na ovoj konferenciji ministrica Đapo predstavila je nastojanja Federalnog ministarstva okoliša i turizma da FBiH i Bosna i Hercegovina osiguraju održiv razvoj turizma i adekvatno zaštite prirodne resurse, kao i da BiH bude prisutna na međunarodnoj turističkoj sceni.

Učesnici ove konferencije imaju priliku podijeliti ključna postignuća i izazove kako bi zajednički definisali pet ciljeva čija će implementacija ubrzati nepredak turističkog sektora.

Pored ministrice Đapo, učesnici panel diskusije su bivši generalni sekretar Svjetske turističke organizacije Taleb Rifai, direktor VINCI grupacije za regiju Portugal i Brazil Thierry Legionnaire, generalni direktor ogranizacije African Safari Camps Beks Ndlovu i osnivač kompanije Respire-Breathe Fabio Casilli, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.a što efikasnijim, kako unutar entiteta i države, tako i u prekograničnoj suradnji“, izjavila je Danijela Ždrale.

WACOM projekt sufinansiran je od strane Programa transnacionalne suradnje – Interreg Dunav i uključuje ključne partnere iz četiri zemlje u slivu rijeke Save: Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.