Novosti

Kod Ilijaša planirana izgradnja apartmanskog naselja Alain


U naselju Ljubnići kod Ilijaša planirana je izgradnja apartmantskog naselja Alain sa 19 stambenih objekata. Kako se navodi u Nacrtu Plana parcelacije Apartmanskog naselja Alain, spratnost objekata je prizemlje i potkrovlje, površine oko 200 m2.

Vlasnik zemljišta i budući investitor je sarajevska firma Alain.

– Površina obuhvata plana je 2,47 ha, dok je za stanovanje namijenjeno 1,8 ha, uređeno javno zelenilo 0,23 ha i saobraćajne površine 0,44 ha – objasnila je za eKapiju Meliha Avdibegović, pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Općine Ilijaš.

Dodaje da u toku javnog uvida i javne rasprave koja je održana 17. septembra nije bilo primjedbi na ovo plansko rješenje.

– Služba je Zavodu za planiranje KS dostavila zapisnik sa Javnog uvida i Javne rasprave i slijedi izrada Prijedloga plana. Prijedlog plana trebao bi biti do kraja ove godine, a realizacija plana zavisi od investitora.

Avdibegović ističe da je investitor kupio neuređenu parcelu koju vlastitim sredstvima treba urediti, izgraditi saobraćajnicu, pristupnu i unutar naselja, dovesti vodovodnu mrežu i separatnu kanalizacionu mrežu.

– Pogodnosti budućeg naselja su te što se parcela nalazi u blizini centralnog dijela Ilijaša, u blizini je Sarajeva, te općina Visoko, Breza i drugih općina kantona.

Inače, lokalitet na kojem se nalazi planirano naselje udaljen je oko 1.500 m od autoceste, na padini iznad naselja Ljubnići u kojem je razvijena infrastruktura – vodovodna mreža, kanalizaciona mreža, javna rasvjeta.

– Cilj izrade plana je da se predmetno područje urbanizira na kvalitetan način, predlože optimalna organizacija prostora sa stambenim objektima apartmanskog tipa i isto opremi saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom – kaže Avdibegović.

Sagovornica eKapije smatra da izradom planskog dokumenta općina stvara preduslove za legalnu izgradnju, postiče investitore na sigurno ulaganje, kao i da u konačnici razvija turizam.

– Što se tiče novih kulturno-turističkih sadržaja ovim planom nisu predviđeni, a vlasnici apartmana će svoje potrebe za istim zadovoljavati u Ilijašu, Sarajevu, Visokom, kao i na bližim i daljim turističkim destinacijama – rekla je eKapiji Avdibegović.

(eKapija)