Novosti

Coca-Cola kupila konkurentsku kompaniju za 5,6 milijardi dolara


Coca-Cola je danas objavila da je stekla potpunu kontrolu nad proizvođačem sportskih napitaka Bodyarmor za 5,6 milijardi dolara, što ovo čini najvećom Coca-Colinom akvizicijom jednog brenda do sada.

Gigant je kupio 15 posto udjela u Bodyarmoru 2018. godine i tako postao njegov drugi najveći dioničar, a sada je saopštio da preuzima ostatak dionica.

U to vrijeme košarkaška legenda Kobe Bryant bio je treći najveći dioničar firme Bodyarmor nakon ulaganja iz 2013., samo dvije godine nakon njegovog osnivanja.

Dogovor za preostalih 85% Bodyarmora nije posve neočekivan. Coca-Cola je u februaru prvi put rekla da namjerava kupiti kontrolni udio u Bodyarmoru kasnije ove godine u prijavi prije akvizicije Federalnoj komisiji za trgovinu.

Posjedovanje Bodyarmora pomaže Coca-Coli da stekne veći tržišni udio u kategoriji sportskih pića, iako je PepsiCov Gatorade daleko vodeći s otprilike 70 posto tržišnog udjela.

Oglašavajući se kao zdravije sportsko piće, Bodyarmor je nadmašio Coca-Colin Powerade i postao drugi najveći igrač u kategoriji.

Prema Coca-Coli, očekuje se da će prodaja ovog brenda sportskih pića ove godine biti veća od 1,4 milijarde dolara, što je porast od oko 50 posto, piše BiznisInfo.

Ugovor s Bodyarmorom najveća je Coca-Colina akvizicija, nadmašujući kupovinu Costa Coffeea 2018. za 5,1 milijardu dolara.

Dionice Coca-Cole porasle su za 2 posto ove godine, što joj daje tržišnu vrijednost od 242 milijarde dolara. Dionice su pale za manje od 1 posto u jutarnjem trgovanju.