Novosti

Mostarski Zendev polovicu dobiti podijeliće radnicma


Mostarska kompanija Zendev, učinila je još jedan potez neobičan za naše tržište. Nakon što su ljetos sve svoje radnike odveli na ljetovanje na Antalijsku obalu u Turskoj, odlučili su ih ponovo nagraditi.

U emotivnoj objavi na zvaničnim društvenim mrežama Zendeva se može pročitati:

„Zahvaljujući velikom trudu svakog člana naše „zen obitelji“, možemo pružiti prvoklasna IT rješenja i zen iskustvo za naše klijente. Želimo se zahvaliti našim suradnicima što su svladali mnoge prepreke i uvijek imali poriv da nastave dalje.“

Imajući to u vidu, suosnivači firme i dugogodišnji prijatelji Senad Šantić i Nikola Mirković odlučili su podijeliti 50% dobiti ZenDev-a sa svojim uposlenicima.

U obrazloženju ovakve oduke se navodi da je svaki član tima uticao na uspjeh kompanije, te im stoga na ovaj način odaju priznanje i žele ih nagraditi proporcionalno uspjehu koji su napravili. Ovo je i jedan od načina, kako navode, da potaknu suradnike da razmišljaju dugoročno.

Ova odluka je, kažu, i jedan od načina da ostanu konkurentni na tržištu.

Oglasili su se i zaposlenici koji navode da su svjedoci brojnih situacija u kojima bi većina poslodavaca uputili uposlenike preko vrata firme. Ali, Senad i Nikola to nisu učinili, nego naprotiv, davali su ljudima šansu za šansom dok god je bilo nade da se čovjek promjeni na bolje. Vjerovali su zaposlenicima, ali i zaposlenici njima!

Ovo je neobičan potez da se vlasnici odriču polovine svoje zarade u korist radnika, kojima inače uredno plaćaju nadprosječne plate u ovoj industriji. Mora se priznati da to ne može svako.

Ovim potezom ZenDev postavlja nove standarde koje će nadaju se slijediti i druge kompanije, kako bi se zadržali mladi u našoj zemlji.

Pomenimo da se se prije pet godina Šantić vratio u Bosnu i Hercegovinu iz Švedske, te skupa sa Nikolom, osnovao IT kompaniju ZenDev koja danas zapošljava više od 60 mladih ljudi u Bosni i Hercegovini. Posluje s klijentima iz Švedske, Švicarske, Norveške i Amerike.