Novosti

Potpisano mandatno pismo za izgradnju tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica


Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta potpisali su u utorak, 16. novembra, mandatno pismo Evropske banke za obnovu i razvoj sa Matteom Colangeliom, regionalnim direktorom EBRD-a za Zapadni Balkan za projekt izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice, saopšteno je iz Vlade KS.

– Još jedan veliki dan za saobraćajnu infrastrukturu našeg kantona. Građani su ovo čekali decenijama i ponosan sam što je došlo vrijeme za prugu do Hrasnice. Vlada je i ranije iskazivala svoju opredjeljenost ka zelenoj politici, a ovaj projekt će svakako doprinijeti njenom razvoju, kao i unapređenju električnog javnog prevoza. Od izuzetne važnosti nam je saradnja sa EBRD-om i zahvalan sam što prepoznaju naše projekte, koji podižu standard života građana Sarajeva – rekao je premijer Forto.

Mandatno pismo je prvi korak za realizaciju ovog projekta.

– Ovo je moj prvi posjet Bosni i Hercegovini i sretan sam što potpisujem ovo mandatno pismo za ovako značajan projekt za Kanton Sarajevo. On će uključivati proširenje tramvajske pruge za gotovo 13 kilometara, što je gotovo 50% postojeće dužine. Što je još važnije, spojit će veliko prigradsko područje s gradom i iskoristiti njegov stambeni i poslovni potencijal, te ujedno osigurati čišći, učinkovitiji i brži javni prevoz u grad – izjavio je direktor Colangeli.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo putem EBRD-a realizuje niz projekata koji će poboljšati javni prevoz, a projekt izgradnje tramvajske pruge samo je jedan od njih.

– U prvom dijelu mandata, 2019. godine pokrenuo sam ovo pitanje, zato sam danas još ponosniji što je došlo do potpisivanja mandatnog pisma, kojim pravimo značajni korak u unapređenju javnog prevoza. Planiramo izgraditi tramvajsku prugu od Ilidže do Hrasnice u dužini od 12,96 kilometara, izgraditi 20 tramvajskih stanica i okretnicu na kružnom toku na Ilidži. Danas smo potpisali mandatno pismo, do kraja ove godine nas očekuje raspisivanje tendera i druge aktivnosti koje će nas dovesti do dana kada će početi radovi na izgradnji ovog značajnog projekta, a o kojem se priča zadnjih 40 godina – zaključio je ministar Šteta.

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za BiH je istakla važnost zajedničkog rada na promociji zelenih gradova.

– Drago nam je vidjeti da je Kanton i dalje opredijeljen poboljšanju životnog standarda pružanjem boljeg pristupa javnom prevozu, što će također pozitivno utjecati na kvalitet zraka u Sarajevu. Zaista cijenimo dobru saradnju s Kantonom u okviru Akcionog plana Zeleni gradovi. Zajedno ćemo raditi na realizaciji ovih projekata – istakla je direktorica Naessl.

Vrijednost projekta izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice iznosi 20 miliona eura, a sredstva će biti obezbijeđena putem zajma kod EBRD-a, po čijim će se Pravilima i procedurama sprovoditi nabavke u narednom periodu.