Novosti

Zašto se Zapadni Balkan brže oporavlja od ostalih


Zapadni Balkan se u 2021. oporavlja od recesije izazvane kovidom iz 2020. godine brže nego što je očekivano, navodi Svjetska banka u novom izdanju Redovnog ekonomskog izvještaja za Zapadni Balkan pod naslovom „Zeleni rast“.

Uz ekonomski oporavak, Zapadni Balkan treba da se fokusira na otvaranje radnih mjesta i zelenu transformaciju, navedeno je u saopštenju beogradske kancelarije Svjetske banke.

Izgledi za region su, kako je navedeno, značajno poboljšani, budući da bi, prema najnovijim projekcijama, rast BDP-a trebalo da dostigne 5,9 odsto u 2021. nakon kontrakcije od 3,1 odsto u 2020. Za 2022. se u regionu predviđa rast od 4,1 odsto, a za 2023. od 3,8 odsto.

Stopa siromaštva u regionu, prema projekcijama, vratiće se na trend zabilježen prije izbijanja pandemije i smanjiće se za oko jedan procentni poen na 20,3 odsto, slično nivou iz 2019. Oporavak širom regiona rezultat je jačanja domaće i eksterne tražnje.

Snažni oporavak domaće potrošnje i putovanja širom Evrope podstakao je priliv doznaka i prihoda od turizma u jeku sezone u leto 2021.

Uz to, snažni oporavak privreda razvijenih zemalja dao je podsticaj tražnji za izvozom iz regiona. Oporavak je, međutim, i dalje izložen pretnjama i rani znaci upozorenja sa tržišta rada zahtevaju pažnju kreatora politika.