Novosti

Austrijska firma zainteresovana za otvaranje mašinskog pogona u Višegradu


Kompanija Progresis iz Austrije zainteresovana je za otvaranje novog proizvodnog pogona i proširenje svojih djelatnosti u Višegradu.

Predstavnici te firme su, prilikom predstavljanja svog plana rada u Višegradu, istakli da, osim ulaganja u srednjoškolski centar u tom gradu, žele da rade i na prekvalifikaciji radnog kadra, a značaj projekta je višestruk jer povezuje srednju školu sa privredom i lokalnom zajednicom, prenosi sajt Opštine.

Direktor firme Progresis iz Austrije Saldin Herac rekao je novinarima da je u Višegradu počela saradnja te kompanije sa Srednjom školom, gdje su aktivirali projekat edukativnog centra za varenje sa najnovijim tehnologijama.

– Kao Višegrađanin uvijek mi je bio cilj da se vratim kući, kako bih mogao doprinijeti društvu. Srednja škola ima više od 350 učenika, a nakon završene škole, oni nemaju velike perspektive. Naša privreda se ne razvija kako bi trebalo, pogotovo u malim sredinama, a mi bismo, kroz ovo, radili da stvorimo kontakt privrede i obuka, kao što je na zapadu – naglasio je Herac.

On je istakao da je cilj da zadrže omladinu, da stvore radna mjesta da mladi mogu tu da ostanu da rade poslove za koje su školovani.

– Škola, obuka, dualni sistem, povezanost sa privredom je potrebna, bez toga nema razvoja. Moguće je stvoriti ovdje radna mjesta i prebaciti najkompleksnije mašine i procese rada. Ovdje razvijati radna mjesta, ovdje razvijati društvo – napomenuo je Herac.

On je najavio da planira ulagati u kvalitetnu obuku u oblasti mašinstva i proizvodne pogone.

– Obuka bez proizvodnog pogona nije moguća. Sarađivaćemo sa školom da razvijemo uslove da idemo prema tome da imamo kvalitetnu radnu snagu. Imamo planove, puni smo energije, dobili smo podršku i opštine Višegrad da možemo raditi, tražiti adekvatnu lokaciju – napomenuo je Herac.

Miroslav Andrić, koji je podržao organizovanje prezentacije, rekao je da je to prva firma iz Austrije koja se ovdje otvara i da neće biti jedina.

– Mnogo Višegrađana se zainteresovalo za ovaj projekat, jer iza njega stoji firma koja u tri države ima svoje kompanije. Nadam se da će građani prepoznati ovu ideju i da će je podržati istakao je Andrić.