Novosti

Beč: Solarni paketi za građane ključna karika u energetskoj transformaciji


U austrijskoj prijestonici pokrenuto je trideseto solarno postrojenje za građane, a nalazi se na autobusnoj garaži gradskog prevoznika Wiener Linien. Preduzeće nudi mogućnost građanima da sebi osiguraju do pet “sunčanih paketa” kojima postaju vlasnici određenog udjela u solarnom postrojenju i imaju pravo na dio proizvedene električne energije ili finansijskih prihoda od te proizvodnje.

Nakon kupovine, kupci dobijaju svoj početni iznos investicije u obliku vaučera i varijabilnu naknadu. Ova naknada raste s brojem sunčanih sati tokom godine. Dobiveni vaučeri mogu se iskoristiti kako za račune za struju, tako i za ponudu dijeljenje bicikala (bike sharing) WienMobil Rad koju pružaju Wiener Linien. Ova usluga omogućuje korisnicima da iznajme bicikle putem aplikacije i koriste ih za vožnju u gradu, što je ekološki prihvatljiv i praktičan način prevoza.

Foto: Max Kropitz

“S tridesetim solarnim postrojenjem za građane, Wien Energie i Wiener Linien još jednom pokazuju koliko je uspješna njihova saradnja u borbi za zaštitu klime. Ovaj projekt ne nudi samo jedinstvenu priliku za sudjelovanje u zelenoj energiji, već to i nagrađuje atraktivnim prednostima,” ističe Peter Hanke, član gradske vlade za ekonomiju, finansije i gradske službe.

Solarno postrojenje za građane je model uspjeha koji je jedinstven u Austriji. Od pokretanja prvog solarnog postrojenja prije dvanaest godina, uspjeh ovog modela je konstantan. Svi dosadašnji udjeli prodani su u vrlo kratkom roku, što pokazuje da ovaj koncept nailazi na široku podršku građana.

Od 2019. godine, Wiener Linien zajedno s Wien Energie radi na stvaranju ekološki prihvatljive infrastrukture javnog prevoza.