Novosti

Turska promijenila pravila za davanje državljanstva strancima kako bi stabilizovala liru


Turska vlada je odlučila da promijeni pravila za davanje državljanstva strancima kako bi stabilizovala domaću valutu.

Promjena podrazumijeva da će stranci moći dobijati državljanstvo ako budu investirali ili kupovali nekretnine u ovoj državi. Konkretno, državljanstvo Turske moći će dobijati oni stranci koji najmanje tri godine imaju imovinu vrijednu najmanje 250.000 dolara ili ulože ili otkupe državni dug u iznosu od najmanje pola miliona dolara kroz najmanje tri godine.

Strane valute kojima stranci kupuju imovinu će preko lokalnih banaka biti prodavane Centralnoj banci, a potom će se pretvarati u lire.

Strane valute, koje stranci imaju u lokalnim bankama za investiranje, također će biti pretvarane u domaću valutu. Miminalan novčani iznos kojim se stranci uslovljavaju za dobijanje državljanstva definisan je vrijednošću dolara u odnosu na druge strane valute.

Vlada Turske je donijela ovakvu odluku nakon rekordno niske vrijednosti lire u odnosu na dolar. Krajem prošlog mjeseca jedan dolar je vrijedio 18,4 lire. Vrijednost domaće valute je u međuvremenu počela rasti, i to nakon što su određene mjere kojima se to želi postići.