Novosti

Vlada FBiH pozvala elektroprivrede u FBiH da kupe akcije u HET-u


Nakon što je objavljeno da će Hidroelektrane na Trebišnjici izvršiti dokapitalizaciju emisijom akcija Fadil Novalić premijer Federacije BiH pozvao je elektroprivrede sa područja Federacije da se uključe u ovaj proces.

– Preporučio sam federalnim elektroprivredama da uzmu učešće u dokapitalizaciji preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici – napisao je Novalić na svom Facebook profilu.

Ispred Vlade Federacije BiH upućeno je pismo preporuke dvjema federalnim elektroprivredama da i one učestvuju u postupku dokapitalizacije HET-a.

Novalić, njegova zamjenica Jelka Milićević i ostali članovi Vlade FBiH stava su da JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, mogu učestovati u ovoj dokapitalizaciji i zbog toga im je u tom smislu upućena pisana preporuka.

– Prema Zakonu o privatizaciji, Vlada FBiH ne može kupovati dionice. Svakako da je ovo projekat od državnog značaja u kojem se Vlada FBiH uvijek zalagala za osiguravanje integralnog upravljanja sistemom u širem području slivova Trebišnjice i Neretve i nastavićemo insistirati na zaštiti interesa Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine – izjavio je Novalić, saopšteno je iz Biroa Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u preduzeću HET i poslanik u NS RS Ilija Tamindžija rekao je juče da se ne radi o privatizaciji, već o dokapitalizaciji HET-a zbog izgradnje HE Dabar, te demantovao da se vrši emisija akcija kako bi ih kupila Elektroprivreda Srbije.