Novosti

Kompanije u EU nude novac za dolazak na razgovor za posao


Kompanije u eurozoni postale su toliko očajne u potrazi za radnicima, posebno  u vrlo traženim zanimanjima poput IT sektora, da su uvele novčane bonuse za pojedine faze selekcijskog postupka.

Financial Times navodi primjer Deutsche Familienversicherunga, brzorastuće osiguravateljne kuće, čiji se osnivač Stefan Knoll dosjetio donedavno nezamisliivog načina privlačenja potencijalnih radnika.

Svi u problemu

Kandidatima čije biografije izdvoji nudi 500 eura ako dođu na prvi razgovor za posao. Prolazak u drugi krug intervjua donosi još 1000 eura, a uspješan završetak šestomjesečnog probnog roka Knollova kompanija nagrađuje sa čak 5000 eura.

“Posebno je teško pronaći bilo koga sa IT vještinama. U trci smo sa divovima poput Allianza koji bez mnogo problema mogu zaposliti stotine stručnjaka iz cijelog svijeta. No, mi nismo zainteresovani za radnike iz, recimo, Indije, već želimo ljude odavde, iz Frankfurta”, kaže Knoll.

Njegov neuobičajeni pristup zapošljavanju pokazuje koliko se nestašica radne snage proširila Njemačkom, ali i ostatkom Evrope.