Novosti

Društvo Bosch uložit će u širenje proizvodnje poluvodiča u Reutlingenu


Društvo Bosch planira dodatno proširiti svoju tvornicu poluvodičkih pločica u Reutlingenu kao dodatni potez u borbi protiv trenutačne svjetske nestašice čipova. Od sada do 2025. godine u stvaranje novog proizvodnog prostora i potrebnih objekata za čiste sobe uložit će se više od 250 milijuna eura. To će društvu Bosch omogućiti zadovoljavanje sve veće potražnje za čipovima koji se upotrebljavaju u području mobilnosti i interneta stvari. „Sustavno širimo svoje kapacitete za proizvodnju poluvodiča u Reutlingenu”, rekao je dr. Stefan Hartung, predsjednik Upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH.

„Osim što će novo ulaganje ojačati naš položaj među konkurencijom, također će koristiti našim klijentima i pomoći u borbi protiv krize u opskrbnom lancu poluvodiča.” Izgradnjom novog proširenja u Reutlingenu stvorit će se dodatnih 3600 kvadratnih metara ultramodernog prostora za čiste sobe. Taj će dodatni kapacitet od 2025. godine proizvoditi poluvodiče koji se temelje na tehnologiji koja je već prisutna u postrojenju u Reutlingenu.

Društvo Bosch također širi postojeće postrojenje za opskrbu električnom energijom i izgradit će dodatni objekt za sustave za opskrbu medijima kojim će se služiti nova i postojeća proizvodna područja. Početak rada novog proizvodnog područja zakazan je za 2025. godinu.

Najsavremenija proizvodnja poluvodiča

Tvornice poluvodičkih pločica u Reutlingenu rabe 150-milimetarsku i 200-milimetarsku tehnologiju, a postrojenje u Dresdenu proizvodi čipove na 300-milimetarskim poluvodičkim pločicama. Na objema lokacijama upotrebljavaju se najsuvremenije proizvodne metode koje se temelje na kontroli postupka utemeljenog na podacima. „Metode u kojima se rabi umjetna inteligencija zajedno s povezivošću pomogle su nam da u proizvodnji postignemo stalan napredak utemeljen na podacima i time proizvodimo sve bolje i bolje čipove”, rekao je Markus Heyn, član Upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH i predsjednik poslovnog područja Rješenja za mobilnost. To uključuje razvoj softvera za omogućavanje automatizirane klasifikacije nedostataka. Društvo Bosch upotrebljava umjetnu inteligenciju i za unapređivanje tokova materijala. Spomenuto najsuvremenije proizvodno okružje u Reutlingenu sa svojim će visokim stupnjem automatizacije štititi budućnost postrojenja i poslove ljudi koji u njemu rade.

Rastuća potražnja za poluvodičima

Društvo Bosch razvija i proizvodi poluvodiče više od 60 godina, a više od 50 godina to radi u Reutlingenu – i za primjene u automobilskoj industriji i za tržište potrošačke elektronike. Poluvodičke komponente koje proizvodi društvo Bosch uključuju integrirane krugove za posebne primjene (ASIC), mikroelektromehaničke sustave (MEMS senzori) i poluvodičke elektroničke elemente. Daljnje širenje lokacije u Reutlingenu prije svega će služiti rastućoj potražnji za MEMS-om u automobilskom i potrošačkom sektoru i za poluvodičke elektroničke elemente od silicijeva karbida. „Društvo Bosch već je vodeći proizvođač čipova za primjene u automobilskoj industriji”, rekao je Heyn. „A to je položaj koji namjeravamo učvrstiti.” Mjere za postizanje tog cilja uključuju razvoj i proizvodnju čipova od silicijeva karbida, koje društvo Bosch proizvodi od prosinca 2021. godine. Čipovi izrađeni od tog inovativnog materijala u budućnosti će sigurno igrati sve važniju ulogu u elektromobilnosti. Društvo Bosch trenutačno je jedini dobavljač automobilske opreme u svijetu koji proizvodi poluvodičke elektroničke elemente od silicijeva karbida.

U postrojenju u Reutlingenu trenutačno je zaposleno oko 8000 zaposlenika. Oni rade na razvoju i proizvodnji poluvodiča i elektroničkih upravljačkih jedinica, u administraciji i u odjelu eBike Systems.