Novosti

Operater gasovoda Sjeverni tok 2 otišao u stečaj, zaposleni otpušteni


Operater njemačko-ruskog gasovoda Sjeverni tok 2 postao je žrtva uzvratnih mjera koje je preduzeo Berlin posle početka ruske invazije na Ukrajinu, i juče, 1. marta, je morao pod stečaj, dok su zaposleni dobili otkaz.

Kompanija Sjeverni tok 2 AG, sa sjedištem u švajcarskom kantonu Cug, pokrenula je stečaj, a 106 zaposlenih je otpušteno, izjavila za švajcarske medije lokalna zvaničnica Silvija Talman-Gut (Silvia Thalmann-Gut).

– Danas smo obavješteni da kompanija ne može da nastavi rad i da je morala da podnese zahtjev za bankrot i zaposleni su dobili otkaze – navela je ona.

Gasovod Sjeverni tok 2 godinama je branila bivša njemačka kancelarka Angela Merkel po cijenu jakih tenzija, posebno sa SAD, koje su u tom gasovodu vidjele sredstvo da ruski predsjednik Vladimir Putin ucjenjuje Nemačku po pitanju energetike.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) izjavio je 22. februara uoči ruske invazije na Ukrajinu da je njegova zemlja preduzela korake zaustavljanja projekta rusko-njemačkog gasovoda Sjeverni tok 2.

Gasvod je završen krajem 2021. godine, ali nije bio još pušten u rad iz administrativnih razloga.