Novosti

Svjetska banka: Ukrajini odobreno još 723 miliona dolara


Svjetska banka je saopštila da je odobrila paket zajmova i bespovratnih sredstava za Ukrajinu u iznosu od 723 miliona dolara, u trenutku kada se ova zemlja bori protiv ruske invazije.

Paket koji je u ponedeljak odobrio izvršni odbor uključuje dodatnih 350 miliona dolara na prethodni kredit Svjetske banke, uvećan za još oko 139 miliona dolara kroz garancije Holandije i Švedske, navodi banka u saopštenju, prenosi Rojters.

U ovaj iznos ulazi i 134 miliona dolara grantova iz Britanije, Danske, Letonije, Litvanije i Islanda kao dio povjereničkog fonda koji će nastaviti da prima donacije u ime Ukrajine, dok je Japan obezbijedio paralelno finansiranje od 100 miliona dolara.

Portparol Svjetske banke izjavio je da se očekuje da će sredstva biti prebačena vladi Ukrajine u narednih nekoliko dana.

Saopšteno je da će podrška kroz „brzu isplatu“ pomoći ukrajinskoj vladi da pruža vitalne usluge, plaća bolničke radnike, finansira penzije i nastavi socijalne programe.

„Organizacija Svjetske banke preduzima brze akcije kako bi podržala Ukrajinu i njen narod u suočavanju sa nasiljem i ekstremnim poremećajima izazvanim ruskom invazijom“, poručio je predsjednik Svjetske banke Dejvid Malpas u saopštenju.

Banka je navela da nastavlja da radi na još jednom paketu podrške Ukrajini vrijednom tri milijarde dolara u narednim mjesecima i dodatnoj podršci za susjedne zemlje koje primaju ukrajinske izbjeglice, čiji broj trenutno premašuje 1,7 miliona, uglavnom žena, djece i starih osoba, prenosi Rojters.