Novosti

Vlada KS odobrila formiranje novog preduzeća za tramvajski i trolejbuski saobraćaj


Vlada Kantona Sarajevo je odlučila formirati novo preduzeće za javni prevoz, a skupština Kantona Sarajevo će 15. marta razmatrati ovu odluku.

– Ako je zakonodavna vlast odobri, slijedi formiranje preduzeća imena Javni prevoz Sarajevo.

Novofomirano preduzeće će pružati usluge tramvajskog i trolejbuskog prevoza, dok bi preduzeće GRAS trebalo nastaviti pružati usluge preostalih oblika javnog prevoza. Ovakva odluka je bila očekivana s obzirom na to da GRAS zbog dugova od nekoliko stotina miliona maraka ne bi mogao upravljati novom infrastrukturom. To se odnosi na novu tramvajsku prugu, nove tramvaje, nove trolejbuse i novi sistem naplate karata. Riječ je o investiciji od nekoliko desetina miliona KM.

Modernizacija

Sarajlije će uskoro u javnom prijevozu koristiti beskontaktne karte i aplikacije

U dijelu vladine odluke o razlozima formiranja novog preduzeća tvrdi se da će time biti: bolje usluge javnog prijevoza, u činkovitiji rad u odnosu na postojeći sistem koji postoji u GRAS-u, potpuno finansijski održiv rad novog preduzeća, bolji finansijski položaj u domenu likvidnosti i solventnosti i druge prednosti.

Profesor ekonomije Izudin Kešetović, jedan od autora elaborata o opravdanosti formiranja novog preduzeća, krajem prošle godine u izjavi za Klix je najavio mogućnost formiranja novog preduzeća.

Osim profesora Kešetović, autor spomenutog elaborata je i Armin Avdić. Elaborat je izrađen ispred sarajevskog Ekonomskog instituta. Odluka o formiranju Javnog preduzeća Sarajevo je dostupna na ovom linku.

U međuvremenu je nastavljena isporuka novih trolejbusa – sinoć, 11. marta su u Sarajevo transportovana još tri vozila, a ostatak ili njih 35 bi trebali biti transportovani do septembra ove godine. Isporuka tramvaja bi trebala početi sljedeće godine.