Novosti

Konferencija “Budućnost na sunce!” vol.2


Konferencija „Budućnost na Sunce!“ održat će se u utorak, 05.04.2022. godine, u toku 23. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar, u konferencijskoj dvorni na prvom spratu, Paviljon I, sa početkom u 13.00 sati.

Nakon što je nedavno u Sarajevu održana prva konferencija „Budućnost na Sunce!“, posvećena solarnim elektranama i njihovoj velikoj važnosti za energetsku održivost i tranziciji elektroenergetskog sektora baziranom na obnovljivim izvorima energije, ProCredit Bank BH i Comtrade Distribucija, zbog izuzetnog interesa o ovoj temi, donose njeno drugo izdanje, „Budućnost na Sunce!“ Vol. 2, u okviru ovogodišnjeg Mostarskog sajma.

Kroz prezentacije, studije slučaja i panel diskusiju stručnjaci, korisnici i investitori će govoriti o pametnoj investiciji koja se dugoročno isplati. Osvrnut će se na nove zakonske regulative za pravna lica i novi Prosumer zakon za fizička lica, čime će se omogućiti masovnost i lakši prelazak na obnovljive izvore energije za vlastite potrebe, odnosno vlastitu potrošnju. Nadalje, kroz stvarne primjere klijenata, govorit će se i o značajnim uštedama putem proizvodnje vlastite električne energije, jer se u tom slučaju plaća daleko manje za njenu potrošnju, bez da korisnik zavisi o cijenama na tržištu.

Agenda konferencije:

13:00- 13:05 Uvodna riječ moderatorice (Minela Jašar – Opardija)

13:05 – 13:15 Predstavljanje kompanija Comtrade Distribution i ProCredit Bank

13:15 – 13:30 Tržište solarnih panela (Edin Karačić, Comtrade Distribution)

13:30 – 13:50 Kafe pauza I

13:50 – 14:15 Prezentacija kompanije SolarEdge (Fabio Albertini)

14:15 – 14:25 Podrška investicijama u solarne elektrane i obnovljive izvore energije (Vedran Damjanović, ProCredit Bank)

14:25 – 14:35 Solarne elektrane za vlastitu potrošnju (TT kabeli d.o.o. BiH)

14:35 – 15:00 Kafe pauza II

15:00 – 16:00 Panel diskusija „Investicije u solarne elektrane i zakonski okviri u BiH u 2022. godini“ (Moderator: Nihad Harbaš – CEO, konsultant i stručnjak za EE i OIE nLogic Advisory, panelisti: Srđan Ožegović (Član Uprave ProCredit Bank), Armin Đuliman (Stručnjak za obnovljive izvore energije, efikasnu kogeneraciju i istraživanje i razvoj), Amer Jerlagić (SHPP d.o.o.) i Elvisa Bečirović (UNDP)

O organizatorima

ProCredit Bank BH

ProCredit Banka BH nudi specijalizirano financiranje ulaganja u solarne elektrane za vlastite potrebe kompanija, komercijalne svrhe i fizička lica. ProCredti Bank garantuje brzu procjenu potreba i finansijska rješenja prilagođena ovoj vrsti projekata. Razvojno je orijentisana njemačka banka koja više od 20 godina pruža finansijske usluge malim i srednjim kompanijama u BiH kao i fizičkim licima, uz individualan pristup svakoj kompaniji, jednako kao i investicijama pojedinaca.

Comtrade Distribucija

Kompanija sa 30 godina iskustva u inovacijama i razvoju. Portfolio kompletnih rješenja za solarno tržište odgovara na izazove energetske tranzicije od prestanka korištenja fosilnih goriva prema obnovljivim i čistim izvorima. Kompanija Comtrade Distribution d.o.o. Sarajevo kroz svoju ponudu distribuira sva rješenja iz oblasti off grid sistema, uštede električne energije, korištenja električne energije iz obnovljivih izvora, predstavljanje solarnih panela, invertera, aku baterija, konstrukcija za montažu panela I EV punjača.