Novosti

Potpisan sporazum o saradnji sa JU Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH


Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom saopštila je da je, danas u Sarajevu, potpisala Sporazum o saradnji sa JU Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH.

Cilj ovog sporazuma je uspostavljanje saradnje u oblasti stručne edukacije državnih i policijskih službenika i nosilaca pravosudnih funkcija u vezi s finansijskim istragama i oduzimanjem imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, te provedba Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u FBiH.

Sporazum su potpisali direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić i direktor JU Centar za edukaciju sudija i tužilaca FBiH Arben Murtezić.

Ovaj sporazum je nastavak uspješne saradnje dvije institucije. Sporazum je istovremeno okvir za sticanje novih znanja i vještina u ovoj oblasti. Vjerujem da ćemo zajedničkim radom kreirati novi kvalitet u procesu edukacija, potreban pravosudnim institucijama i državi Bosni i Hercegovini“, izjavio je direktor Jakić.

Potpisnici su saglasni da će uspostaviti saradnju radi razmjene iskustva, informacija i tehničke pomoći u skladu sa zakonskim ovlastima, a u vezi organizovanja zajedničkih i pojedinačnih edukacija iz područja finansijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

Iz Federalne agencije ističu da je Centar saglasan da će, na prijedlog Agencije, u godišnji Program početne obuke i program stručnog usavršavanja uvrstiti teme i obuke iz područja finansijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, te da će edukacije koje organizuje Agencija biti priznate kao obavezne edukacije kojima sudije i tužioci mogu ispuniti minimalne uslove stručnog usavršavanja radi ispunjenja svoje profesionalne obaveze.
Sporazumom je preciziran zajednički nastup prema domaćim i međunarodnim organizacijama koje bi potencijalno mogle biti pokrovitelj edukacija, a dogovoreno je i izdavanje publikacija iz područja finansijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, koje nastanu kao rezultat zajedničkih edukacija i projekata iz ove oblasti.

Dvije institucije će u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti, sarađivati u oblasti stručne edukacije državnih i policijskih službenika i nosilaca pravosudnih funkcija u vezi s finansijskim istragama i oduzimanjem imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

Prema riječima Murtezića, Centar za edukaciju sudija i tužilaca FBiH će, kao jedan od nosilaca ovog sporazuma, zajedničkim edukacijama u procesu izgradnje i osnaživanja pravosuđa, nastojati usmjeriti profesionalni razvoj sudija i tužilaca, te unaprijediti strateško i sveobuhvatno djelovanje na poslovima oduzimanja nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji BiH.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali predstavnici OSCE-a i UNODC-a (United Nations Office on Drugs and Crime), saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.