Novosti

Bh. kompanije proizvele prvu kuću na vodi: Projekt za Evropu!


Načelnik općine Kakanj Mirnes Bajtarević, sa svojim saradnicima, obišao je kompaniju Elektrovar iz Kaknja koja svoje poslovanje obavlja u okviru poduzetničke zone Vrtlište u Kaknju.

Vlasnik i direktor kompanije Elektrovar Maid Husika je upoznao načelnika o planovima ove kompanije kao i o trenutnim projektima. Kompanija Elektrovar je nedavno imala značajnu investiciju u CNC lasersku mašinu i halu čija je vrijednost oko 1,5 miliona KM. Sa ovom mašinom u mnogome je olakšan i ubrzan sam proces poslovanja kojim se kompanija bavi.

Također proširili su svoje tržište kao i broj partnera sa kojima rade (Natron Hayat, Termoelektrana Kakanj, Cementara Kakanj, Nexe Sarajevo, Hering Široki Brijeg, Arcelor Mital). Elektrovar upošljava 150 radnika i posjeduje proizvodne hale od 2000 m2.

Najnoviji projekat realiziraju u partnerstvu sa kompanijom Metropolit studio d.o.o. iz Sarajeva. Radi se o vrlo zahtjevnom projektu izgradnje kuće na vodi.

Ovo je jedinstven projekat koji je u potpunosti razvijen u Bosni i Hercegovini a gotovo sve radove izvršavaju firme iz Kaknja.

Kuća na vodi je namijenjena za evropsko tržište i izgradnja prototipa i obezbjeđenje svih potrebnih certifikata je u završnoj fazi. Očekuje se da će prva ovakva kuća biti isporučena u toku 2022.

Obilazak načelnika Bajtarevića je bila i prilika da se i sam uvjeri u opravdanost izgradnje poduzetničke zone Vrtlište, jer na njenom području posluju kompanije koje upošljavaju nekoliko stotina radnika.

Mnoge od njih planiraju značajne investicije i u narednom periodu što bi također trebalo da rezultira novim radnim mjestima i većem obimu poslovanja.

Biznis.info