Novosti

Nova Buffetova investicija vrijedna 4,2 milijarde dolara


Multinacionalna kompanija Berkshire Hathaway kojom upravlja američki milijarder Voren Bafet (Warren Buffett) otkupila je dio akcija kompanije za proizvodnju računara i štampača HP Inc u vrijednosti 4,2 milijarde dolara.
Kupovina 121 miliona akcija HP bila je treća investicija kompanije Berkshire Hathaway u posljednjih mjesec dana koja je vrijedjela više milijardi dolara. Prije toga Berkshire Hathaway otkupila je akcije osiguravajućeg društva Alleghany za 11,6 milijardi dolara, kao i akcije energetske kompanije Occidental Petroleum za 7,5 milijardi dolara, prenosi Financial Times.

Berkshire Hathaway stekao je oko 11 odsto vlasništva u HP, čije su akcije ojačale za oko 15 odsto nakon vijesti o prodaji akcija. Iako je HP za jedno od prestižnih imena u tehnološkom sektoru, o njemu se malo govorilo u protekloj deceniji. Od 2009. akcije HP porasle su za manje od 50 odsto, dok su druge tehnološke kompanije stekle višestruku vrijednost na berzi, prenosi CNBC.

Dodavanje akcija HP u portfelj Berkshire Hathaway sugeriše da Bafet i dalje vjeruje u korporativnu Ameriku i američku ekonomiju, čak i dok rat u Ukrajini uvećava mogućnost usporavanja ekonomskog rasta i visoke inflacije, prenosi Biznis.rs.