Novosti

Buffett: Djeci ostavite toliko da mogu uraditi bilo šta, ali ne toliko da mogu da ne rade ništa


Američki milijarder Warren Buffett ne želi bogatstvo od 100 milijardi dolara ostaviti svojoj djeci, a poznato je zašto je tako odlučio. Veći dio bogatstva je donirao u dobrotvorne svrhe.

Ovaj investitor je prošle sedmice izjavio da je bolje da svoje “neshvatljivo” bogatstvo iskoristi za filantropski rad nego da bude dio investicijskog portfelja njegove djece.

Nakon što sam posmatrao mnoge superbogate porodice, evo moje preporuke: Svojoj djeci ostavite toliko da mogu uraditi bilo šta, ali ne toliko da mogu da ne rade ništa“, napisao je u obraćanju dioničarima i dodao da se i njegova djeca bave filantropskim radom koji podrazumijeva potrošnju novca i vremena.

Prema riječima 90-godišnjeg Buffetta, primijetio je da je dinastijsko ponašanje ili prenošenje velikog bogatstva s jedne na drugu generaciju porodice rjeđe u Sjedinjenim Američkim Državama nego u drugim državama. Nada se da će njegovo razmišljanje doprinijeti tome da postoji drugačiji stav prema bogatstvu.

Buffett je u obraćanju dioničarima istakao da je dionice konglomerata Berkshire Hathaway, vrijedne 4,1 milijardu dolara, donirao pet dobrotvornih organizacija, a što je dio njegovog cilja da 99 posto bogatstva donira do kraja života.

Poručio je da je njegova filantropija “najlakše djelo na svijetu” jer je davanje bezbolno te može vaš život i život vaše djece učiniti boljim.

Tokom decenija sam stekao nerazumnu svotu novca radeći ono što volim. Nisam se žrtvovao, kao ni moja porodica. Složeni interesi, dug put, divni saradnici i naša nevjerovatna zemlja su jednostavno napravili magiju. Neka društvo koristi novac, ja ne moram“, kazao je.

Buffett je još 2006. saopštio da će većinu svog bogatstva donirati, podsjeća CNBC.