Novosti

SBF – BiH zadovoljava visoke standarde i zahtjeve, to treba iskoristiti kao prednost


Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić je na međunarodnoj konferenciji Sarajevo Business Forum (SBF) istaknuo da Bosna i Hercegovina ima konkurentnu, odnosno kvalifikovanu i obrazovanu radnu snagu te da to treba iskoristiti kao prednost.

Za BiH kaže da je tradicionalno dokazana industrijska zemlja sa višedecenijskom tradicijom u metalskoj, automobilskoj, drvnoj i mnogim vidovima prerađivačke industrije, a najvažniji trgovinski partner BiH je EU.

“To dovoljno govori o tome da zadovoljavamo visoke standarde i zahtjeve. U države EU u prošloj godini smo izvezli 3,2 milijarde KM vrijednosti proizvoda i usluga, što je povećanje od skoro 40 posto, u odnosu na 2020. godinu. Generalno, svi ekonomski pokazatelji su u porastu, tokom 2021. godine. Vratili smo ekonomske aktivnosti u predpandemijski period zahvaljujući snažnom rastu izvoza i povećanju domaće potrošnje. Nije na odmet podsjetiti da je naša valuta vezana za euro, te da imamo stabilan kurs konvertibilne marke u odnosu na euro i stalno rastuće ekonomske pokazatelje u BiH”, kazao je.

Konkretno, kad se govori o privredi FBiH, bez obzira na pandemiju, ukupni prihodi u 2021. već su nego u 2020. godini. Dodaje da je Vlada FBiH aktivno radila na poboljšanju zakonskog okvira.

Zukić ističe važnost ovogodišnje glavne teme SBF-a, “Nearshoring – perspektiva za region“, odnosno mogućnosti realociranja proizvodnih kapaciteta evropskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu i zemlje regiona.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić obratio se uime Vlade Federacije BiH i rekao da će se konkretni projekti realizovati kroz poslovne saradnje i investicije, što je i svrha ovog događaja. Ovo će rezulturati i stabilnijim poslovnim okruženjem koje će omogućiti privlačenje novih stranih investicija.

Specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler je rekao da je Sarajevo Business Forum posljednjih godina bio most poslovnih partnera, te da je uslijedio ekonomski oporavak nakon pandemije.

“Priroda same zemlje i potencijal Bosne i Hercegovine, kao i sve njene netaknute ljepote i dalje privlače investitore u BiH. Drvni, metalski i prehrambeni sektor mogu posebno puno da ponude kad se radi o konceptu „nearshorinaga“. EU je odgovorna za sva pitanja BiH i regiona, te trebamo da razmislimo kako da iskoristimo ovu priliku, uprkos nesuglasicima i problemima sa kojima se ova zemlja suočava”, rekao je Sattler na SBF.

Organizator godišnje Međunarodne konferencije o poslovanju i investicijama – Sarajevo Business Forum (SBF) je Bosna Bank International (BBI), u saradnji sa svojim dioničarima (Islamska razvojna banka, Dubai islamska banka i Abu Dhabi islamska banka) i drugim međunarodnim partnerima.

Prema podacima organizatora, Sarajevo Business Forum 2022 privukao je oko 1.500 domaćih, regionalnih i svjetskih predstavnika vlada, ministarstava i poslovnih osoba iz oko 40 zemalja svijeta. Ove godine prijavljen je rekordan broj projekata. Tokom dvodnevne poslovno-investicijske konferencije će se pored panela i okruglih stolova održati oko 300 projektnih prezentacija i B2B sastanaka.

Fena