Novosti

Herceg: Održivi razvitak turizma jedan je od najbitnijih ciljeva strategije razvitka HNK-a


Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg kazao je u četvrtak na Međunarodnoj stručnoj konferenciji iz oblasti turizma i zaštite okoliša kako je potencijal Mostara i HNK-a, pa i cijele BiH izniman, ali kako traži još veću ozbiljnost i poduzetnost u ponašanju i radu svih odgovornih u turističkomu sektoru, na svim razinama.

Turizam se ne ‘događa’ tek tako, pukim slučajem, sam od sebe. Bog nam je podario blagodati i rijetko viđene prirodne i svake druge ljepote. Ali, ono što ćemo plasirati svijetu i način na koji ćemo postati globalno vidljiviji, na nama je samima, na našemu radu, na razmjeni iskustava i stvaranju novih vrijednosti, nove ponude i njihova jasno koordiniranog plasmana na tržište. Ukoliko svi zajedno budemo na tomu tragu očekivani rezultat zasigurno neće izostati“, poručio je Herceg.

Zahvalio je svim članovima Organizacijskoga odbora koji su omogućili uvid u “još nepredstavljene, pa i neotkrivene bisere, atraktivne i snažne turističke potencijale koji čekaju na procvat, onaj procvat koji će polučiti novi turistički zamah i ovoga grada i županije”.

“No, prije svega, od srca i s neskrivenom radošću čestitam današnje potpisivanje dokumenta kojim je osvjedočeno prijateljstvo Mostara i Osijeka podignuto na razinu bratskih odnosa. Osobite riječi zahvale upućujem županu Ivanu Anušiću i našim prijateljima iz Osječko-baranjske županije koji su, u nebrojeno navrata, posvjedočili svoju iskrenu emociju prema Mostaru i HNK-u, premošćujući administrativno-tehničke barijere među nama“, istaknuo je on.

Herceg je također naglasio kako je Vlada HNK-a pouzdan i predan partner turističkom sektoru, te kako kontinuirano pruža snažan poticaj razvitku turizma kao strateške gospodarske grane u ovoj županiji.

“Održivi razvitak turizma, uz zaštitu okoliša, jedan je od najbitnijih ciljeva sadržanih u multisektorskoj integriranoj Strategiji razvitka HNŽ-a za razdoblje 2021. – 2027. godine, kao i nedavno usvojenoj Strategiji ruralnoga razvitka za isto razdoblje”, smatra premijer.

Dodaje kako je njihova misija osnažiti proces kojim će se ovaj kanton pretvoriti u još privlačniju i gospodarski konkurentniju regiju uravnoteženog i održivog razvitka, privlačne prirodne i kulturne baštine i visoke kvalitete života.

“One koji kontinuirano prate rad Vlade HNŽ-a, naše stalno pružanje maksimalne moguće potpore projektima koji razvijaju turizam, naše davanje vjetra u jedra projektima koji podižu razinu svijesti o nužnosti još snažnijega i još organiziranijega promoviranja naše prekrasne sredine te naš neumoran rad na snažnomu pozicioniranju ovoga podneblja na europskoj i svjetskoj turističkoj mapi, njih neće čuditi to što smo zdušno podržali i ovu ideju koja je potekla od četiri mostarske udruge odnosno iz nevladina sektora, što me posebno raduje”, zaključio je premijer Herceg.

Na kraju je kazao kako ne dvoji da će Konferencija ispuniti postavljena očekivanja, te kako će se pronaći najbolja rješenja za aktiviranje i održivi razvitak turističkih potencijala Mostara i cijelog kantona.

Inače, jedan od glavnih ciljeva održavanja Konferencije je da Mostar predstavi neotkrivene prirodne ljepote, bogatu kulturnu baštinu, povijesna i arheološka nalazišta te raznolikost gastro i eno ponude.

Među dugoročnim ciljevima Konferencije je uspostaviti stalni dijalog za razmjenu informacija i ideja koji će poslužiti kreatorima i donositeljima odluka kao vodič za razvoj i primjenu.

U okviru Konferencije održana je i panel rasprava o temi ”Neiskorišteni turistički potencijali – mogućnosti i realizacija’‘, stoji u priopćenju Vlade HNK-a.

FENA