Novosti

Francuski koncept “Najljepših sela” u Bosni i Hercegovini


Potpisivanjem ugovora s organizacijom Alterural, koja će zajedno s mrežom partnera raditi na implementaciji projekta “Najljepša sela u Bosni i Hercegovini”, USAID Turizam daje podstrek razvoju ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini.

“Najljepša sela” je koncept uveden u francuskom udruženju “Les Plus Beaux villages de France (LPBV)” 1981. godine.

Cilj ovog koncepta je popularizacija ruralnih naselja kroz očuvanje njihovog nasljeđa i promoviranje ekonomskog potencijala.

Italija, Švicarska i Libanon su samo neke od zemalja koje su prepoznale važnost ovog koncepta i uspješno ga implementirale.

USAID Turizam uskoro će objaviti poziv za sva sela i općine u Bosni i Hercegovini, kako bi implementacijom ovog projekta svoje autohtone običaje, bogatu historiju, kulturu i prirodno nasljeđe učinili prepoznatljivim na međunarodnom turističkom tržištu.

Prema službenoj definiciji Evropske Komisije, ruralni turizam je skupni pojam za oblast etno turizma, i predstavlja turizam u svakom ruralnom području i sve turističke aktivnosti koje se provode u tom području.

Ključne karakteristike seoskog turizma su mirno okruženje, odsutnost buke, prirodni okoliš, te komunikacija s lokalnim domaćinima.

Indikator.ba