Novosti

Iskazivanje interesa za učešće u procesu unapređenja kvaliteta praktične nastave


Privredna komora Republike Srpske poziva privredne subjekte koji namjeravaju da u školskoj 2022/23. Ova godina omogućiće praktičnu nastavu učenicima srednjih stručnih i tehničkih škola, da se aktivno uključe u proces unapređenja saradnje sa obrazovnim sektorom, odnosno srednjim školama u Republici Srpskoj u cilju podizanja nivoa praktičnih znanja i vještina učenika u u skladu sa potrebama tržišta rada.

Proces unaprijeđenja srednjeg stručnog obrazovanja i prilagođavanja potrebama tržišta rada zahtijeva uključivanje privrednih subjekata u realizaciju praktične nastave u cilju povezivanja teorijskih znanja sa praktičnim vještinama koje se mogu steći u realnom radnom okruženju. Zalaganje privrednih subjekata u odgovarajućem broju i kvalitetu je od velikog značaja za unapređenje kvaliteta praktične nastave studenata sa dualnim elementima.

Preduzeća koja će realizovati praktičnu nastavu imaće obavezu da obezbjede kadrove u smislu stručnih lica, odnosno mentora za praktičnu nastavu, i materijalno-tehničke uslove, koji se odnose na sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu.

U skladu sa nadležnostima koje su povjerene Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Privredna komora Republike Srpske će sprovoditi obuku za mentore, odnosno lica u praktičnom odnosu u privrednom subjektu, koji je zadužen za zadatak.

U cilju većeg učešća praktične nastave u poslovnim subjektima, te intenzivno saradnju sa obrazovnim institucijama, Privredna komora Srpske poziva privredna društva da popuni kratak upitnik koji se traži u internet stranicama za pronalaženje (na sajtu interesa u okviru sajta se pronalazi kvaliteta praktične nastave za srednja stručna i tehnička zanimanja).

Popunjeni upitnik potrebno je dostaviti na faks: 051/493-126 ili na e-mail: [email protected] najkasnije do 25.07.2022. godine.

Upitnik možete preuzeti ovdje