Novosti

TZKS i NGO Marathon pokreću projekt Visit Sarajevo Running Tours


U cilju promocije Sarajeva, kao privlačne turističko-sportske destinacije, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i NGO “Marathon Sarajevo” jučer su ozvaničili saradnju potpisivanjem ugovora.

Ugovore su potpisali predsjednik Turističke zajednice KS Kenan Magoda i predstavnik NGO Marathon Alija Imamović, koji su na konferenciji za medije upriličenoj u Tehnološkom centru Greenpark na Trebeviću, najavili planirane aktivnosti projekta “Runseeing 2022”, a najznačajnija aktivnost je “Sarajevski cener” utrka na 10 kilometara.

Magoda je ukazao na važnost podrške sportskim događajijma u cilju razvoja outdoor i aktivnog turizma i promovisanja Kantona Sarajevo kao atraktivne turističke destinacije, konstantno nudeći nove sadržaje i iskustva za turiste.

Činjenica je da je Udruženje Marathon već više od 15 godina lider u organizaciji masovnih sportskih događaja koji doprinose ekonomskom razvoju BiH i zbog kojih u Sarajevo dolaze učesnici, odnosno turisti iz regije, Evrope i šire, te su kao takvi prepoznati kao poželjni partneri“, kazao je Magoda.

Imamović je najavio početak aktivnosti na uspostavljanju turističkog paketa Visit Sarajevo Running Tours u okviru kojeg će svim posjetiocima Sarajeva koji žele aktivni odmor biti ponuđeni obilasci gradskih znamenitosti kroz trkačke ture, kao i učešće u redovnim trkama.

Jedna od tih trka koja nam slijedi je poznati Sarajevski cener, utrka na 10 km u centru grada. Uporedo s tim, bit će održana i timska trka “5K Team Run”, koja se trči u timovima po troje. Trke će biti održane 15.jula, a prijave su zvanično otvorene“, kazao je Imamović.

Naš cilj je, dodao je, da kreiranjem jedinstvenog turističkog paketa privučemo što veći broj turista koji će posjetiti Sarajevo i trčeći kroz jezgro grada upoznati i doživjeti Sarajevo.

Paket Running Tours, najavio je, ponudit će i individualne trkačke ture gradom, ovisno o specifičnim interesima gostiju, koji će biti u prilici upoznati i obići sve znamenitosti i ljepote Sarajeva, ne prekidajući svoju trkačku rutinu.

Fokus promocije grada Sarajeva kao nezaobilazne trkačke destinacije bit će na održavanju VivaRunFest-a, kao jedinstvene manifestacije koja okuplja sve više učesnika iz cijelog svijeta, profesionalnih sportista i rekreativaca“, istakao je Imamović.

Najizazovniji i najpopularniji događaj Festivala, naglasio je on, je Sarajevo polumaraton, koji slavi 15. rođendan, a tom prilikom će za posjetioce biti kreiran program putem kojeg će upoznati historiju i znamenitosti Sarajeva uz vođstvo lokalnih trkača.

U saradnji sa Filantropskim forumom BiH, Udruženje Marathon” razvija i humanitarni karakter svih trka, a koji podrazumijeva sakupljanje sredstava sistemom “prodaje kilometara” za ciljeve koji su od velikog značaja za bh.društvo.

Magoda i Imamović su stoga izrazili nadu da će današnjim potpisivanjem Ugovora o saradnji doprinijeti razvoju turizma i sporta, ne samo Kantona Sarajevo nego i čitave BiH.

FENA