Novosti

Vlada KS ponovo subvencionira aviolinije sa Aerodroma Sarajevo


Turistička zajednica Kantona Sarajevo ponovo raspisuje Javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo u svrhu razvoja turizma. Novi poziv bi mogao privući skandinavske kompanije nakon što je prvi “doveo” tri aviokompanije u Sarajevo.

Period realizacije aktivnosti Programa je do 31. decembra 2024. Cilj javnog poziva jeste razvoj turizma na području Kantona Sarajevo subvencioniranjem avio-kompanija radi uspostavljanja novih destinacija, povećanja broja putnika u aviosaobraćaju i osnaživanje turističkog sektora.

Pravo učešća na Javni poziv imaju pojedinačne avio-kompanije koje su registrovane za pružanje usluga avio-saobraćaja i koje ispunjavaju Kriterije za odabir prijava i dodjelu sredstava:

Aviokompanije koje donesu odluku da uspostave bazu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo,

Aviokompanije koje otvaraju nove destinacije za Sarajevo (destinacije prema kojima sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo nije bilo redovnih letova od aviokompanija tokom dvanaest mjeseci prije datuma namjeravanog obavljanja prvog leta),

Aviokompanije koje uvode jednu ili više strateških ruta za Sarajevo, u skladu s listom strateških ruta definisanom od strane Međunarodnog aerodroma Sarajevo,

Aviokompanije koje uvode letove na postojećim strateškim rutama iz/za Sarajevo, a na kojima trenutno ima uspostavljeno pet ili manje letova sedmično

Aviokompanije koje uvode dugolinijske letove u trajanju preko šest sati za Sarajevo.

Prijavni obrazac za Javni poziv može se preuzeti na službenoj web stranici Turističke zajednice Kantona Sarajevo (www.visitsarajevo.ba) i web stranici JP Međunarodni aerodrom “Sarajevo” d.o.o. (www.sarajevo-airport.ba). Javni poziv ostaje otvoren do 12.02.2024. godine.

Za dodatne informacije i pojašnjenja, zainteresirane aviokompanije mogu kontaktirati Turističku zajednicu Kantona Sarajevo ([email protected]).

Na prvi javni poziv za subvencioniranje letova su se javile kompanije koje su već uspostavile nekoliko letova, a od proljeća se očekuje čak 10 novih linija. Trenutni javni poziv bit će prilika za aviokompanije koje imaju potencijal i značaj za turističko tržište, ali i prilika građanima da budu povezani sa više destinacija u Evropi i svijetu.