Jedna od većih veleprodajnih naftnih kompanija napušta bh. tržište

Jedna od većih veleprodajnih naftnih kompanija napušta bh. tržište

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Federacije BiH pojasnio je da po prvi put u istoriji cijena goriva u Bosni i Hercegovini je izjednačena sa onom u Hrvatskoj, iako ova zemlja ima drugačiju poreznu politiku kao i standard stanovništva.

Bošković još jednom apeluje, insistira da država odnosno njene institucije konačno nešto preduzmu i da smanje namete kao što je to recimo urađeno u Crnoj Gori.

Nabavna cijena goriva u protekla tri dana je na istom nivou iako je bilo manjih oscilacija na berzi. Cijena se na tržištu formira po principu ponude i potražnje odnosno kada se zalihe potroše i nabave nove“, rekao je Bošković.

Ulazimo u ljeto kada je, kako je Bošković, objasnio veća potražnja nego proizvodnja, što će biti posebno izazovno u okolnostima u kojima se cijeli svijet nalazi.

Takođe, da situacija na tržištu BiH nije najbolja pokazuje informacija do koje je Bošković došao a to je da jedna od većih veleprodajnih kompanija napušta naše tržište.

Ne želim paničiti nije mi to cilj, ali pitanje je šta će to značiti za energetsku stabilnost”, pita se Bošković.

Na kraju, Bošković kaže da još nadležnih nema nikakvog odgovora na zahtjev da se ukine carina kojoj nije porijeklo Evropska unija, CEFTA ili zemlje s kojima BiH ima sporazume o posebnim odnosima.

Najveći uvoznici naftnih derivata u BiH su Holdina Sarajevo, G-Petrol Sarajevo, Petrol BH Oil Comp Sarajevo, Hifa –Oil Tešanj i Optima grupa.

Indikator.ba

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.