Tema u fokusu

Infrastrukturno, u BiH ima još veoma mnogo posla i to je prostor primarnog interesovanja Integra inženjeringa


I u uslovima otežanog poslovanja zbog pandemije COVID-19, Integra inženjering d.o.o. Banja Luka, jedna od vodećih kompanija u oblasti građevinarstva u BiH, ostvarila je u prošloj godini rekordni prihod, a u 2022. nastavljaju sa realizacijom kapitalnih projekata.

Među najznačajnijim investicijama koje su okončali u prošloj godini je izgradnja hotela “Integra” u Banja Luci, a do kraja 2022. godine završit će i izgradnju zgrade Ustavnog suda Republike Srpske u Banjoj Luci i pritvorske jedinice Kazneno popravnog zavoda Sarajevo (Igman), te svoj dio radova na dionici autoputa na Koridoru 5c (dionica petlja Johovac – petlja Rudanka).

Prema riječima Milana Joke, direktora Integra Inženjering d.o.o. Banja Luka, zahvaljujući organizacijskoj fleksibilnosti i njihovom krajnje profesionalnom odnosu prema ugovorenim obavezama, poslovali su uspješno.

U 2021.godini ostvarili smo 49,3 miliona KM ukupnog prihoda i 8,5 miliona KM dobiti i to su rezultati kojima smo zadovoljni. Zbog neočekivanih i dramatičnih, a poznatih okolnosti, naše, poslovanje je krajnje atipično već duže od dvije godine”, kaže Joka.

Kakvi su poslovni rezultati Integre u prvoj polovini 2022. godine?

“Integra je specifična zbog toga što posluje u više oblasti i to građevinarstvu, proizvodnji građevinskog mateerijala, ugostiteljstvu, IT- sektoru i poslovima fizičko-tehničkog obezbjeđenja. U prvoj polovini 2022. godine dolazi do značajnog oporavka u poslovima ugostiteljstva, ali je naša osnovna djelatnost – građenje, ugrožena rastom cijena, narušenim lancima snabdijevanja i manjkom radne snage. Zadovoljan sam time što održavamo planiranu dinamiku izvođenja radova, a očekujem da se uslovi poslovanja i tržište rada stabilizuju. U krajnjem, da se olakša zapošljavanje strane radne snage u nedostatku domaće.”

I pored svih problema i evidentnog nedostaka radne snage, uspjeli ste relizovati značajne projekte. Možete li reći o kojim projektima se radi?

“U 2021. godini smo završili izgradju i pustili u upotrebu hotel „Integra“ u Banjoj Luci čiji smo i investitor. Naši građevinski projekti su uglavnom višegodišnji, tako da su najznačajniji među njima nastavljeni i u ovoj godini. Izdvajam radove izgradnje zgrade Ustavnog suda Republike Srpske u Banjoj Luci i izgradnje pritvorske jedinice Kazneno popravnog zavoda Sarajevo (Igman), kao i izvođenje dijela radova na izgradnji dvije dionice autopuna na Koridoru 5c (dionica petlja Johovac – petlja Rudanka i dionica petlja Rudanka – tunel Putnikovo brdo II (obilaznica Doboj)). Ukupna vrijednost ovih radova u 2021. godini iznosila je 28,7 miliona KM.”

Koje projekte namjeravate realizovati do kraja 2022. godine?

“Do kraja 2022. godine namjeravamo završiti izgradnju zgrade Ustavnog suda Republike Srpske u Banjoj Luci i pritvorske jedinice Kazneno popravnog zavoda Sarajevo (Igman), kao i završiti naše radove na dionici autoputa na Koridoru 5c (dionica petlja Johovac – petlja Rudanka). Isto tako, nastavićemo započete radove na izgradnji dionice autoputa na Koridoru 5c – dionica petlja Rudanka – tunel Putnikovo brdo II (obilaznica Doboj) i na dionici brze ceste Okučani – granica BiH (faza II). Očekujem i da počenemo izvođenje svog dijela radova na izgradnji dionice autoputa Rača – Bijeljina. Jasno je da su projekti značajni za funkcionisanje institucija vlasti, sa jedne strane, i za izgradnju nedostajuće putne infrastrukture, sa druge strane.”

Koje inovacije u poslovanju su Vam pomogle da ostvarite poslovni rast, uprkos negativnim efektima pandemije COVID-19?

“Iskreno, ovo su uslovi poslovanja koji se nisu mogli ni zamisliti prije 6 mjeseci ili prije 2-3 godine. Pandemija COVID-19 je uticala je i još uvijek utiče jako mnogo na naše poslovanje. Do sada smo organizacijskom fleksibilnošću i krajnje profesionalnim odnosom do ugovorenih obaveza uspjevali uspješno poslovati. O tome kakva će biti poslovna situacija do kraja ove godine i dalje, ne bih se usudio predviđati. Mi prije svega vjerujemo u rad, a vrijeme će pokazati.”

Predani rad svih zaposlenih u kompaniji doprinijeo je da Integra Inženjering bude prvoplasirana u djelatnosti na rang listi „100 najvećih kompanija u BiH“. Koji su još faktori su presudni za ovaj uspjeh?

“Integra Inženjering postoji i uspješno posluje 23 godine. Već od samog početka razvijana je u nekoliko ravnopravnih pravaca i mogu reći da je uravnotežena diversifikacija poslovanja naša dugoročna strategija. U poslovanju smo fleksibilni i otvoreni za poslovna partnerstva, a unutar kompanije tehnološki i procesno napredni. Posjedujemo integrisani sistem upravljanja, koji uključuje aktuelne stanadarde iz porodice ISO (9001, 14001, 27001 i 45001), HACCP iz oblasti bezbjednosti hrane, kao i čitav niz tehničkih standarda vezanih za kvalitet materijala.”

Pomenuli ste određene probleme u poslovanju s kojima se suočavate. Kako ih planirate otkloniti?

“Najviše problema potiče iz vanjskog poslovnog okruženja. Rast cijena, narušene lance snabdijevanja i manjak radne snage već sam naveo. Tu su i problemi sa naplatom potraživanja. Najavljuje se smanjivanje finansiranja projekata iz evropskih fondova i banaka. Tu mi možemo malo učiniti. Unutar Integre tražimo način kako da zadržimo najstručniju radnu snagu – posebno visoko-kvalifikovane radike (VKV) i kako da očuvamo kontinuitet prenošenja stručnih znanja i vještina na mlađe generacije.”

Kakvi su Vaši poslovni planovi i očekivanja za 2023. godinu i dalje?

“Uzimajući u obzir sve navdeno, naši planovi i za ovu godinu i za budućnost su dosta jednostavni. Pozitivno poslovati kroz obezbjeđivanje dovoljno kvalitetnih ugovora, kvalitet i poštivanje rokova. Infrastrukturno, u Bosni i Hercegovini ima još veoma mnogo posla i to je prostor našeg primarnog interesovanja.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić