Novosti

Kreće talas zatvaranja benzinskih stanica


Posljedice rasta cijena goriva i ograničavanja marži uzimaju danak u prijevozničkom sektoru.

Bojkot prijevoznika u Republici Srpskoj koji su obustavili rad u utorak okončan je dogovorom s ministrom saobraćaja i veza Nedeljkom Ćorićem prema kojem će biti oformljena radna grupa koja će sagledati rješavanje problema prijevoznika u regiji.

Prijevoznici su najavili zatvaranje čak 40-ak pumpi u ovom entitetu.

Poseban problem za prijevoznike je što se nabavna cijena goriva izjednačila s prodajnom te je u takvim uslovima nemoguće poslovati bez gubitaka.

Već 70 odsto u ukupnom trošku učestvuje samo nafta i činjenica je da prevoznici sami, bez pomoći države ne mogu doći ni na pozitivno poslovanje, a dobit i da ne pominjemo“, upozorio je sekretar Udruženja saobraćaja i veza u Privrednoj komori Republike Srpske Dragoslav Mihajlović.

Dodatni problem je što imaju sklopljene dugoročne ugovore iz perioda kada je cijena naftnih derivata bila značajno niža te im sada troškovi naftnih derivata opterećuju poslovanje.

Problem je prisutan i u Hrvatskoj gdje bi, prema najavama jednog od malih trgovaca naftnim derivatima moglo ostati zatvoreno 140 benzinskih stanica.

“Krvarimo osam mjeseci. Iscrpili smo sve rezerve. Razlike u cijenama su premale za normalno poslovanje”, upozorio je još prošlle sedmice Armando Miljavac, direktor Udruge hrvatskih malih trgovaca naftnim derivatima.

Tomislav Šestan, vlasnik tvrtke Tomica Benz i jedan od malih trgovaca naftnim derivatima, najavio je da će u srijedu stupiti u štrajk.
“Danas je deset kolega zatvorilo benzinske postaje, u srijedu će to učiniti još nas 130. Tako će u srijedu u Hrvatskoj biti zatvoreno ukupno 140 benzinskih postaja koje su članice Udruge malih naftnih trgovaca“, rekao je.

Šestan je uvjeren da bi država trebala ukinuti regulaciju cijena i osloboditi maloprodajno tržište.

Indikator.ba