Novosti

Direktna aviolinija Peking-Beograd pozitivna vijest za turističke radnike cijelog regiona


Obnavljanje avionskih letova između Pekinga i Beograda nakon četverogodišnje stanke dobra je vijest za turističke radnike iz cijelog regiona.

Avioprijevoznik Hainan Airlines sa oko 300 putničkih mjesta juče ujutro sletio je na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” čime je ponovo uspostavljana direktna, i za sada jedina, regionalna avioveza sa dalekoistočnom zemljom.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Air Serbia uspostaviti letove do Pekinga od septembra ili oktobra.

Linija između glavnih gradova Kine i Srbije saobraćat će zasad samo subotom, zbog covid ograničenja koja još uvijek postoje u Kini.

Kineski turisti i općenito turisti sa Delekog istoka, koji su bili brojni prije pandemije, prestali su u posljednje dvije godine pohoditi region usljed putnih ograničenja, ali unazad nekoliko mjeseci primjetan je njihov, istina lagani, povratak.

Obnavljanje letova sa Beogradom moglo bi dodatno povećati dolaske turista iz ove zemlje, a što je pozitivna vijest ne samo za Srbiju nego i ostale zemlje regije.

Poznato je, naime, da kineski turisti dolaze u turama u kojima ne obilaze samo jednu nego više zemalja regije.

U predpandemijskoj 2019. godini kineski turisti bili su treći po brojnosti u BiH sa više od 100.000 dolazaka.
Za pet mjeeci ove godine bilo ih je ukupno 1.491 što je 4,5 puta više nego u istom periodu prošle godine. Prosječno su ostvarivali 2,9 noćenja po dolasku.

Kineskim turistima su privlačne prirodne ljepote, istorija i kulturna baština.

Oni su poznati i kao dobro platežni. U zapadnoj Evropi prosječno troše 1.600 eura, u drugim zemljama nešto manje.

Indikator.ba