Novosti

Agro i prehrambena industrija BiH – Najviše uvezli mesa, a izvezli masnoća i ulja


Izvoz sektora agro i prehrambene industrije Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu iznosio je 488 miliona KM, što predstavlja povećanje za 89 miliona KM ili 22 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U izvozu vrijednosno najviše učestvuju masnoće i ulja biljnog i životinjskog porijekla, prerađevine od mesa, proizvodi na bazi žitarica, pića, alkohol i sirće, mlijeko i mliječni proizvodi, voće za jelo.

Vrijednost uvoza je znatno veća i iznosi dvije milijarde KM, što je povećanje od 470, 5 miliona KM ili 31 posto u odnosu na isti period lani. Vrijednosno najviše uvozimo meso i druge klaoničke proizvode, razne proizvode za ishranu, ostatke hrane – hrana za životinje, proizvodi na bazi žitarica i pića, alkohol i sirće.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, sektor agro i prehrambene industrije u ukupnom izvozu BiH učestvuje sa 5,3 posto, a u ukupnom uvozu sa 14,4 posto. Obim vanjskotrgovinske razmjene tog sektora u prvom polugodištu iznosio je oko 2,5 milijarde KM i veći je za 28,5 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Iako BiH raspolaže zdravom i pitkom vodom, razmjena vode i dalje rezultira deficitom koji je u prvom polugodištu iznosio gotovo 85 miliona KM. U periodu januar – juni uvezeno je vode u vrijednosti od 109,3 miliona KM, a izvezeno 24,6 miliona KM. Voda se najviše uvozi iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije.

FENA