Tema u fokusu

Očekujemo da će 2022. godina biti jedna od najuspješnijih za našu Opštinu!


Opština Istočna Ilidža bilježi konstantan rast u privrednom smislu po svim parmetrima, uprkos nepovoljnom uticaju pandemije COVID-19 i od strane investitora je prepoznata kao povoljna i perspektivna zona za poslovanje.

Njihov prioritet u 2022. godini je nastavak realizacije velikih infrastrukturnih projekta započetih u prethodnoj godini kao što je izgradnja mosta „Plavi anđeli“ u poslovnoj zoni „Radulovac“ i izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u poslovnoj zoni „Muljište“, ali i mnogi drugi projekti.

Ali, postoje i problemi s kojima se suočavaju u poslovanju, a jedan od njih je i kašnjenje republičkih organa u izdavanju određenih odluka i po 60 dana, što ih znantno usporava u realizaciji projekata.

Sa Marinkom Božovićem, načenikom Opštine Istočna Ilidža, razgovarali smo o poslovnim rezultatima u prvoj polovini 2022., , na koje ostvarene rezultate su posebno ponosni, stanju u oblasti privrede na Opštini, kapitalnim projektima, problemima u poslovanju itd.

Poštovani načelniče Božović šta je, prema Vašem mišljenju, obilježilo prvu polovinu tekuće godine i na koje rezultate ste, kao načelnik Istočne Ilidže, posebno ponosni?

“Kada govorimo o početku 2022. godine onda smatram uspjehom što smo konačno iskoračili iz „pandemijskog“ funkcionisanja i vratili se regularnim aktivnostima. Nastavili smo velike infrastrukturne projekte započete u prethodnoj godini. Tu najprije mislim na izgradnju mosta „Plavi anđeli“ u poslovnoj zoni „Radulovac“ i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u poslovnoj zoni „Muljište“.
Pored tih velikih projekata u Istočnoj Ilidži se trudimo da, kao servis građana, prepoznamo potrebe stanovnika i djelujemo u skladu sa njima. Ne znam gdje su ta postignuća na ljestvici biznis kriterijuma, ali mi ih rangiramo veoma visoko.”

Kakvo je prema Vašem mišljenju stanje privrede u Opštini Istočna Ilidža i kakvi su pokazatelji za prvu polovinu 2022.?

“Istočna Ilidža je opština koja bilježi konstantan rast u privrednom smislu i to je jedna od činjenica na koju sam najviše ponosan. Od strane investitora smo prepoznati kao povoljna i perspektivna zona za poslovanje, a mjere i olakšice koje nudimo za privrednike su doprinijele tome. Kada poredimo 2021. godinu sa prethodnom vidjećemo da je povećan broj privrednih subjekata na području Opštine za 5,71%, ukupni prihodi iznosili su cca. 414 miliona KM što je porast od 22,96 % u odnosu na 2020. godinu, a i broj zaposlenih je u porastu od 0,22% u odnosu na prethodnu godinu.

Najuspješnije firme na našoj teritoriji su „Nelt“, „Elnos“, „NPL project“, „Fobolux“, „KEOPS“, „Profilati“… Trend dolaska velikih kompanija u Istočnu Ilidžu se nastavlja. „Robot“ je izgradio veliki objekat, koji je u avgustu počeo sa radom, a „Power“ marketi i „MBB Đurić“ grade svoj objekat. Na kreiranju poslovne klime i otvorenog tržišta radili smo mnogo, a nastavljamo i dalje, prateći savremena poslovna kretanja. Očekujemo da će 2022. godina biti jedna od najuspješnijih za našu Opštinu!”

Koje projekte namjeravate realizovati do kraja 2022. i u 2023. godini?

“Pored već započetih projekata koje sam već spomenuo, a to su izgradnja mosta „Plavi anđeli“ u poslovnoj zoni „Radulovac“ i izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u poslovnoj zoni „Muljište“ , naveo bih i izgradnju parka „Veljine“ i uređenje šetališta „Dr Miodrag Lazić“. Vrlo su važna naša ulaganja u oblast vodosnabdijevanja i istraživanja termalnih i pitkih voda na području naše opštine. Govorim, dakle, o kapitalnim i milionskim investicijama. Istočna Ilidža je mlada opština, geografski prilično razuđena, i razvijamo je tako da u isto vrijeme gradimo poslovne zone, uređujemo centar opštine, odnosno šetalište i park, te rješavamo neke dugogodišnje projekte, poput kanalizacione mreže u velikim naseljima, kao što su Vojkovići, Krupac, Pavlovac.”

Kakva je Vaša poslovna strategija i koji faktori su presudni za ovaj uspjeh?

“Kada imate opštinu u kojoj paralelno radite na esencijalnim potrebama stanovništva, kao što su putna i vodovodna infrastruktura, a pravite strategiju razvoja poslovne zone i imate viziju Istočne Ilidže kao poželjnog tržišta, možete očekivati mnogo sumnji u vaš uspjeh. Drago mi je da sam dokazao da možemo i demantovao kolebanja drugih. Naša poslovna strategija je jednostavna, načelno, ali je produkt složenih pojedinačnih procesa, kojima se gradi mreža ili sistem koji nas usmjerava dalje. U našem fokusu su lokalna zajednica, investitori i naše stanovništvo. Svojim projektima razvijamo infrastrukturno lokalnu zajednicu, koja će postati poslovno sjedište investitora, koji će u lokalnom stanovništvu naći buduće saradnike. U tom slučaju svi smo na dobitku. A što se tiče drugog dijela pitanja, šta je presudno za uspjeh, siguran sam da samo rad, konstantan i predan, može dovesti do željenog cilja.”

Koliko iznosi budžet Opštine Istočna Ilidža za 2022. godinu i na koje projekte će biti usmjeren?

“Budžet Opštine za 2022. godinu iznosi 13.200.000 KM. Projektovan je za različita ulaganja, od infrastrukturnih, razvojnih do istraživačkih, te pojedinačnih projekata za određene oblasti, kao što su porodica, sport, kultura, obrazovanje.”

Koji su najveći problemi u Opštini s kojima ste se suočili i kako planirate otkloniti te probleme?

“Kada govorim o problemima smatram da svako nailazi na prepreke u poslovanju i to nije neka novost. U tim slučajevima se fokusirate na rješenje, a ono uvijek postoji. Naš najveći problem je vrijeme i prolongiranja koja ne zavise od nas, pa čak ni od investitora ili tržišta. Tu prije svega mislim na kašnjenja republičkih organa u izdavanju određenih odluka, mišljenja ili odobrenja, kao što je npr. Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, odnosno katastar, koji je bio u nadležnosti lokalne zajednice, ali je ta nadležnost prenesena na republički nivo. Živimo u vremenu takve ekspanzije informatičke tehnologije, a mi u Istočnoj Ilidži i dalje čekamo određene odluke po 60 i više dana! Vratiti imovinsko-pravnu i oblast katastra u nadležnost lokalne zajednice i poslovne aktivnosti će se odvijati mnogo brže.”

Šta je predviđeno Strategijom razvoja privrede na teritoriji Opštine Istočna Ilidža?

“Mnogi naši potezi na početku pandemije su bili iznuđeni i tražili smo instant rješenja. Pokušaj da se vratimo u stanje prije pandemije nam je pokazao da su promjene bile tektonske i da moramo uhvatiti korak sa novim vremenom. Stoga ni naša strategija, rađena za petogodišnji period, u velikom dijelu nije kompatibilna sa trenutnim tokovima. Mislim da se moramo fokusirati ne samo na globalno, već i na lokalno, usmjeriti pažnju na male porodične firme, iskoristiti mnogo više polje energetike, ulagati u inovacije, učiti od budućih generacija, koje sa sobom donose jedan potpuno novi svijet digitalizacije, o kojem moramo učiti svakodnevno.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić