Tema u fokusu

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo: Društvena odgovornost i načela održivosti uključeni u svaki dio poslovanja


Više od 50 godina Coca-Cola HBC B-H Sarajevo svojim poslovanjem kontinuirano potiče izvrsnost u poslovanju i direktno i indirektno utiče na kreiranje šire vrijednosti za bh. društvo i ekonomiju.

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo kao jedan od pionira društveno odgovornog poslovanja primjenjuje održivost u svakom segmentu svog poslovanja. Kako u svom proizvodnom procesu i pametnim upravljanjem prirodnim resursima, sirovinama, recikliranjem unutar sistema proizvodnje, tako i kroz odgovornost prema zaposlenicima te ulaganjima u lokalnu zajednicu.

Studija o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2021. godini još jednom je pokazala kako svojim poslovanjem, direktno i indirektno, daje znatan doprinos ekonomiji Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost direktnog i indirektnog utjecaja Coca-Cole u obliku plata, poreza i dobiti u 2021. godini iznosila je 162 miliona KM, što je 0,45 % BDP-a Bosne i Hercegovine. Coca-Cola u Bosni i Hercegovini direktno zapošljava 281 osobu, a ukupno podržava još čak 5.750 radnih mjesta u svom lancu vrijednosti, što je 0,7% od ukupnog broja radnih mjesta u ekonomiji cijele Bosne i Hercegovine. Svaki postignuti uspjeh nastoji podijeliti sa zajednicom u kojoj posluje i stoga je u periodu između 2017. i 2021. godine u projekte u zajednici Coca-Cola uložila 671.000 KM. Samo u 2021. godini ulaganje u zajednicu je iznosilo 286 hiljada KM:  135 hiljada KM uloženo je u projekte zaštite okoliša, 88 hiljada KM uloženo je u projekte za zdravlje i dobrobit, dok je 63 hiljade KM uloženo je u projekte podrške mladima.

Coca-Cola je prva kompanija u BiH koja je odlučila izvještavati svoje aktere i javnost studijama koje sprovode eksterne konsultantske kuće. Do sad su realizovane tri studije o socio ekonomskom uticaju i dva izvještaja o održivom poslovanju Coca-Cole u BiH.

Društvena odgovornost i održivo poslovanje ključni su elementi Coca-Coline poslovne kulture i na njima se zasnivaju sve odluke i dugoročna ulaganja. Coca-Cola HBC B-H Sarajevo je uvela međunarodno priznate sisteme upravljanja kvalitetom, sigurnosti hrane, zaštite okoliša te zdravlja i zaštite na radu. Usvojene su vodeće svjetske norme za upravljanje pojedinim područjima, praćenje rezultata u njima i izvještavanje o njima: mjere se emisije stakleničkih plinova, a podaci se dostavljaju centralnom uredu Coca-Cole HBC, u kojem se podaci unose u službeni sistem za obračun emisija CO2; mjere se sopstvena ulaganja u zajednicu i o njima se izvještava u skladu s priznatom metodologijom koju potpisuje London Benchmarking Group.

Ove je godine ponovo, u snažnoj konkurenciji izuzetnih projekata i kompanija Coca-Cola HBC B-H Sarajevo proglašena Liderom održivog poslovanja 2022. u kategoriji velikih preduzeća, u oblasti ”Resursi i okoliš”. Nagradu dodijeljuje UNDP BiH, u namjeri da prepozna i istakne kompanije koje rade izuzetne stvari uvođenjem i sprovođenjem mjera i aktivnosti za održivu budućnost i za postizanje Ciljeva održivog razvoja.

Projekti kroz koje Coca-Cola u BiH sprovodi svoje strateške ciljeve ulaganjem u mlade i u ekološke inicijative

Projekat Raise the Bar, nova je Coca-Colina inicijativa usmjerena na osnaživanje mladih, i dio Coca-Coline istoimene akademije. Ovaj projekat kroz saradnju sa nadležnim obrazovnim institucijama, poslovnim udruženjima i kupcima osnažuje srednjoškolce završnih razreda u oblastima ličnog i poslovnog razvoja. Pilot projekta je uspješno realizovan u maju, u Srednjoj stručnoj školi “Džemal Bijedić” u Goraždu. Nastavak će uključiti i druge srednje škole koje obrazuju mlade za poslove u ugostiteljstvu i turizmu.

Prethodno je tokom pet godina realizacije projekta osnaživanja mladih kroz razvoj praktičnih i primjenjivih znanja i vještina – Coca-Colina podrška mladima u BiH, obuhvaćeno više od 3.000 mladih iz cijele zemlje.

Coca-Colina globalna inicijativa, Svijet bez otpada, inspirisala je pokretanje dva ekološka projekta u 2021. godini u Bosni i Hercegovini – Od izvora do mora i Recikliraj me. Pokloni mi novi život..

Projekat Od izvora do mora je fokusiran je na brigu za okoliš i podizanje svijesti o važnosti odgovornog odlaganja ambalažnog otpada. U sedam akcija tokom dva mjeseca 2021., širom Bosne i Hercegovine odvojeno je prikupljeno više od pet tona otpada, a u jednomjesečnim aktivnostima u pet bh. gradova 2022. godine odvojeno je prikupljeno još pet tona otpada.

Ranijih je godina inicijativa Čist Vrbas bila jedan od važnijih projekata za Coca-Colu HBC u Bosni i Hercegovini, u koju se, kroz brojne aktivnosti čišćenja sliva i riječnog toka u slivu Vrbasa, u periodu od devet godina, uključilo više od 250.000 ljudi.

Inicijativa Recikliraj me. Pokloni mi novi život. realizuje se kroz partnerstvo sa Sarajevo Film Festivalom. Usmjerena je na stvaranje novih navika za pravilno odlaganje i razvrstavanje otpada, kao i na edukaciju i podizanja svijesti građana o važnosti recikliranja otpada za očuvanje resursa i okoliša. Prema podacima iz 2021. godine, tokom Festivala odvojeno je prikupljeno je 12 tona, od čega je jedna tona plastičnog otpada, dvije tone papira, šest tona stakla i tri tone miješanog otpada. Ove je godine tokom osam dana Sarajevo Film Festivala prikupljeno više od 19 tona reciklabilnog i skoro 77 tona miješanog otpada.

Ove je godine Coca-Cola uvela i KeelClip™ pakovanje – inovativnu minimalističku, kartonsku ambalažu, koja se može u potpunosti reciklirati. KeelClip™ se upotrebljava na svim pakiranjima do šest limenki Coca-Cole, Coca-Cole Zero i Schweppesa, te na dio ostalog asortimana bezalkoholnih gaziranih pića koja na tržište dolaze u limenkama. Inovativnim rješenjima poput KeelClipa™ Coca-Cola HBC B-H Sarajevo nastoji doprinijeti stvaranju Svijeta bez otpada. Riječ je o sveobuhvatnom višegodišnjem globalnom programu koji je pokrenut u saradnji sa strateškim partnerom, kompanijom The Coca-Cola Company, čiji je cilj riješiti izazove povezane s ambalažom.

POTPISI POD SLIKE:
1. Završnica projekta Od izvora do mora na Igmanu
2. Coca-Cola HBC B-H Sarajevo nagrađena je u kategoriji „Resursi i okoliš” u kategoriji velikih preduzeća
3. Drugo izdanje projekta Recikliraj me. Pokloni mi novi život. na Sarajevo Film Festivalu 2022.
4. KeelClip™ pakovanje je inovativna minimalistička kartonska ambalaža koja se može u potpunosti reciklirati