Novosti

Jajce će dobiti skijalište, firmi Komotin data koncesija


Ministar privrede Srednjebosanskog kantona Nisvet Hrnjić potpisao je ugovor o koncesiji za izgradnju, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje skijališta na lokalitetu Ranča Općina Jajce s privrednim društvom Komotin d.o.o. Jajce.

Potpisivanjem ovog ugovora stečeni su zakonski preduslovi za investiranje Komotina d.o.o. u ovaj veoma značajan projekat koji je od velike važnosti za razvoj zimskih sportova i razvoj zimsko-planinskog turizma za Jajce kao turističku destinaciju i za Srednjobosanski kanton.

Koncesija se daje na 30 godina, te je ovo peta koncesija na području kantona, a koja se odnosi na skijališta.

Kraljevski grad Jajce već je nekoliko godina u žiži javnosti zahvaljujući skokovima s vodopada, a kroz nekoliko godina bit će poznat i po skijalištu Ranča koje je već nekoliko godina omiljeno mjesto posjetilaca iz centralnog i sjevernog dijela zemlje.

Ski centar Ranča od Jajca je udaljen 15 kilometara, a nalazi se na 1.280 metara nadmorske visine na obroncima planine Vlašić. Skijaški centar opslužuje jedan ski lift (vučnica) koji pokriva tri skijaške staze kategorisane kao lagane i srednje teške. Redovni posjetitelji su skijaši iz centralne i sjeverne Bosne i Hercegovine, uglavnom iz banjalučke regije.

Na Ski centru Ranče dosta je neiskorištenog potencijala, infrastrukture koja se može obnoviti, mogli bi se izgraditi moteli, urediti parking prostori, čime bi Ranča sigurno postala jedna od atraktivnijih skijaških destinacija u Srednjobosanskom kantonu.

Indikator.ba