Tema u fokusu

Jajce: Jedini grad na svijetu koji u svom strogom centru ima vodopad visok 21 metar


Nekada prijestolnica bosanskog kraljevstva i danas nosi epitet „kraljevskog grada“ jer je u njemu živio i kosti ostavio posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Vodopad na Plivi

Jedini je to grad na svijetu koji u svom strogom centru ima vodopad visok 21 metar, jedan od najljepših na svijetu. Tu Pliva veličanstveno hrli u nemirni Vrbas.
Plato ispred vodopada odnedavno služi kao bina za spektakularne koncerte pod otvorenim nebom, a sam vodopad je pozornica za tradicionalne skokove zbog kojih svakog ljeta Jajce posjeti veliki broj turista i vrhunskih skakača.
Najljepši pogled na vodopad doživjet ćete ako se spustite ziplineom dugim 250 metara preko samog vodopada.

Plivska jezera
Na udaljenosti od 5 kilometara od grada Jajce krase Veliko i Malo Plivsko jezero, jezera koja imaju veliki značaj za razvoj sporta, rekreacije, sportskog ribolova, turizma i uzgoj ribe, a uz koja se nalazi autokamp, apartmani, hotel, motel, restorani i izletišta, što ovu lokaciju čini još atraktivnijom.

Mlinčići na Plivi

Na rijeci Plivi danas je sačuvano dvadesetak vodenica na kojima se nekada mljelo žito i pšenica, a mještani ih zovu Mlinčići. Drvene vodenice nad vodama koje u kaskadama padaju, uređeni park s klupama, ljetni bar, zelenilo, patkice – prizor je koji je nekada krasio razglednice Austro-Ugarske. Nalaze se u neposrednoj blizini Plivskih jezera te su kao jedinstven kulturni krajolik zaštićeni kao nacionalno blago BiH.

30 nacionalnih spomenika

O bogatoj historiji Jajca danas svjedoči čak 30 zaštićenih nacionalnih spomenika koje možete obići jednom šetnjom. Šetnju započnite sa srednjovjekovne tvrđave koja se nadvila nad gradom, odakle se vide i stare bosanske kuće, Sahat-kula, pravoslavna Crkva Presvete Bogorodice i Franjevački samostan u kome se čuvaju kosti posljednjeg bosanskog kralja. U blizini tvrđave je Crkva sv. Marije (Fethija, odnosno Sultan Sulejmanova džamija) sa Zvonikom sv. Luke koji predstavljaju značajan spomenik kulture i u kojoj je krunisan kralj Stjepan Tomašević. Po ulazu u tvrđavu proći ćete pored portala sa grbom porodice Kotromanić iz 15. stoljeća, jedini sačuvani kraljevski portal u BiH, a na tvrđavi možete vidjeti i čuvene katakombe, podzemnu crkvu isklesanu u stijeni prije više od 600 godina. U Jajcu se nalazi još jedan spomenik isklesan u stijeni – hram Mitrej, najstariji nacionalni spomenik u gradu.
O životu u Jajcu svjedoči i rimokatoličko groblje, zidine starog grada Komotina, Vinca, crkve, džamije, ostavština Austrougara te Dom AVNOJ-a, jedan od malobrojnih muzeja u Evropi posvećen antifašizmu kao svjetskoj pojavi i mjestu gdje je prije osam decenija stvorena Federativna Jugoslavija.

Jajce živi u svako godišnje doba. Tokom ljeta, pored kupanja na jezerima, raftingu i fotosafariju, na njegovim rijekama možete uživati i u mnogobrojnim manifestacijama, zimi na skijanju na planini Ranča, a s proljeća i jeseni, ako ne obilazite grad, možete uživati u planinarenju i pecanju.

(S. Višnjić)