Tema u fokusu

Nelt: Strateško ubrzanje proširenjem logističkog i distributivnog portfolija


Za kompaniju Nelt d.o.o. Istočno Sarajevo, lidera u oblasti distribucije robe široke potrošnje i pružanja logističkih usluga u BiH i regionu, tekuća 2022. jedna je od najuspješnijih godina do sada, zahvaljujući izvrsnim poslovnim rezultatima postignutim u prvih šest mjeseci.

Osim stabilnog rasta na svim distributivnim portfolijima, Nelt BIH je u ovoj godini prioritet dao proširenju logističkih kapaciteta i digitalizaciji poslovanja, a opredijelio se i za pokretanje nove djelatnosti koja se odnosi na razvoj farmaceutskog biznisa u Bosni i Hercegovini.

Takođe, zakoračili su i u modnu/tekstilnu industriju, kada je riječ o pružanju logističkih usluga, te i na tom polju nastavljaju dalje razvijati softverska rješenja.

Njihovo dosadašnje opredjeljenje da ulažu u ljudske resurse, organizacijsko zdravlje, procese i infrastrukturu, stvorilo je preduslove da realizuju i novu, Accelerate strategiju do 2025.

Sa Goranom Cerovinom, izvršnim direktorom tržišta kompanije Nelt d.o.o. Istočno Sarajevo razgovarali smo o ostvarenim poslovnim rezultatima, projektima koje namjeravaju realizovati, izazovima u poslovanju, kao i daljnim planovima.

Poštovani gospodine Cerovina, možete li dati ocjenu poslovanja kompanije u prvih šest mjeseci 2022. i kakva su Vaša očekivanja do kraja godine?

“Ukoliko bih donosio zaključak o ocjeni poslovanja kompanije Nelt BIH na osnovu prvih šest mjeseci, mogao bih slobodno reći da je ova godina jedna od najuspješnijih. Bez obzira na turbulentno poslovno okruženje, novonastalu krizu na globalnom nivou po pitanju kretanja cijena, poremećaja u lancu snabdjevanja i izuzetno visoku inflaciju, Nelt je postigao definisane ciljeve. Dodatno smo iskoristili priliku i pripremali se za proširenje distributivnog portfolija, te počeli distribuciju globalno poznatog brenda Chipita početkom jula.

Prihodi u prvoj polovini 2022. godine su prešli iznos od 110 miliona KM, što je rast preko 20% u odnosu na 2021. godinu. Profitno smo takođe zabilježili značajan rast u odnosu na prvih šest mjeseci 2021. godine, čak značajnije od rasta prihoda.”

Zahvaljujući izvrsnim poslovnim rezultatima postignutim u 2021., Nelt je rangiran na 34.mjestu po prihodu i 98. po dobiti u kategoriji velikih kompanija među TOP 100. Kako to postižete?

“Ponosni smo i zadovoljni prikazanim parametrima i rangiranjem. Evidentno je da prihod i profitabilnost trenutno nisu u korelaciji, ali naše dosadašnje opredjeljenje da ulažemo u ljude, organizacijsko zdravlje, procese i infrastrukturu, stvorilo je preduslove da realizujemo novu, Accelerate strategiju do 2025. godine i vjerujemo da će sve navedeno pomjerati ljestvicu uspjeha i u periodu pred nama.
Nelt kontinuirano promoviše i živi organizacione vrijednosti i to donosi rezultate. Mjesto na rang listi nije presudno, ali nas motiviše da nastavimo da obezbjedimo dugoročnu perspektivu kako na nivou Nelt Grupe, tako i lokalno. Cilj je da budemo strateški i dugoročan izbor našim partnerima i zaposlenima u našoj kompaniji. Takođe, želimo da privučemo mlade i perspektivne stručnjake iz naše države i regionalno. Sve naše odluke usmjerene su na pobjedu u trci na duge staze.”

Možete li ukratko predstaviti kompaniju Nelt i reći nešto više o vrstama usluga koje pružate na tržištu?

“Kompanija Nelt u BiH, dio je Nelt Grupe u okviru koje posluje još 17 kompanija, na 12 tržišta Evrope i Afrike sa preko 4000 zaposlenih. Rekao bih da smo lider u pružanju usluga visokog kvaliteta u oblasti distribucije i logistike na našem tržištu i u regionu. U Bosni i Hercegovini poslujemo od 2006. godine. U ovom trenutku sarađujemo sa 15 kompanija, čijim se prodajnim programima bavimo u domenu distribucije, a sa druge strane, mnogobrojnim klijentima pružamo usluge u segmentu međunarodnog transporta i drugih kompleksnih logističkih usluga. Pored centralnog distributivnog centra u Istočnom
Sarajevu, Nelt ima centre u Bijeljini i Banja Luci, te cross- dockove u Mostaru, Tuzli i Bihaću. Sa preko 450 zaposlenih, i najsavremenijom infrastrukturom stvorili smo preduslove da sarađujemo sa svim domaćim i inostranim trgovinskim lancima, veleprodajama, malim i velikim radnjama, benzinskim pumpama, kioscima, apotekama i drugim maloprodajnim objektima. Ipak, osnova svih naših rezultata jeste zdrava radna atmosfera u našim timovima koju postižemo kroz naše organizacione vrijednosti – brigu o ljudima, dugoročnu perspektivu, inovativnost, ličnu odgovornost i pobjednički mentalitet, koje svaki dan živimo na svojim radnih mjestima, ali i u privatnom životu.”

Šta je to po čemu se izdvajate od konkurencije u djelatnosti?

“Definitivno su to ljudi. Smatram da naši zaposleni, svojom energijom i načinom razmišljanja, kreiraju dodatnu vrednost u odnosu na konkurenciju. U prilog tome, napomenuo bih da smo prethodne godine dobitnici prestižne nagrade Najpoželjniji poslodavac u našoj industriji. Svakako, naše opredjeljenje je da kreiramo trendove, prilagođavamo se tržištu, zbog čega polažemo mnogo resura u digitalizaciju, upravljanje podacima, te na kraju pojednostavljivanju procesa.”

Koji su najveći problemi s kojima se danas suočavate u svom poslovanju i kako ih prevazilazite?

“Vjerujem da smo poslednje tri godine svi suočeni sa nedostatkom radne snage, odnosno nedostatkom kompetentnih ljudi koji mogu da iznesu sve zadatke i izazove sa kojima se cjelokupno tržište susreće. Nastojimo da budemo korak ispred svih te koristimo drugačije načine privlačenja kadrova na tržištu. Nastojimo da im se približimo. Mislim da je prošlo vrijeme kada kandidati dolaze „na noge“, zato se trudimo da idemo u susret promjenama, pa tako i budućim usposlenicima.”

Koje najvažnije projekte ste realizovali u prošloj godini i kakav je njihov značaj?

“Nelt je kompanija koja svake godine ima svoj redovan investicioni ciklus koji se ogleda u obnovi logističke flote, ali ulažemo i u proširenje logističkih kapaciteta skladno rastu i razvoju biznisa i procesa. U prethodnoj godini smo uložili preko 3 miliona KM. Kao i cijela industija i mi smo se susreli sa krizom u lancu snabdjevanja svih roba, otežanih nabavki, dugih rokova isporuke, oscilacija u cijenama građevinskog materijala. Ipak, krajem prethodne godine i početkom ove smo na proaktivan način izvršili sve nabavke kako bi odgovorili potrebama biznisa i spremno dočekali nove zadatke za 2022/2023. godinu.
Pored tih redovnih ulaganja, izdvojio bih ulaganja u softverska rješenja, koja će na jedan inovativniji pristup omogućiti da se prilagodimo potrebama tržišta. Projekti digitalizacije, nove aplikacije za prodajnu organizaciju, digitalne dostavnice i na kraju adekvatan način upravljanja podacima u kompanijama će dovesti do efikasnije i efektivnije organizacije.”

Kad su u pitanju novi projekti koje namjeravate realizovati ili započeti njihovu realizaciju u 2022.?

“Projekti na kojima trenutno radimo uglavnom se odnose na digitalizaciju. U toku ove godine krenuli smo u proširenje logističkih kapaciteta i pokretanje za nas nove djelatnosti koja se odnosi na farmaceutski biznis. Zakoračili smo i u modnu/tekstilnu industriju kada je reč o pružanju logističkih usluga, te i na tom polju nastavljamo dalje razvijati naša softverska rješenja.”

Kakvi su planovi i očekivanja Nelta za 2023. godinu i dalje?

“U skladu sa strategijom Accelerate 2025 imamo mnogo planova i očekivanja. Pored stabilnog rasta na svim distributivnim portfolijima, Nelt i dalje nastoji da aktivno razvija sopstvene brendove Nutrino dječiju hranu, Nutrino Lab kao i Neoplantu. Nelt se opredijelio i za razvoj farmaceutskog biznisa u Bosni i Hercegovini. Ta oblast je već razvijena na ostalim tržištima na kojima Nelt posluje te ćemo svakako iskoristiti znanja, ekspertizu i sinergički efekat na grupnom niovu, te u skladu sa tim najbolje prakse primjeniti i na našem tržištu. Sa logističke strane nastavljamo da pružamo usluge kompleksne logistike, te razvijamo i logistička sistemska rješenja za modnu/tekstilnu industriju kako bi dali još bolju podršku u tom domenu. Mimo toga, kontinuirano širimo vozni park, a posebnu pažnju usmjeravamo na razvoj međunarodnog transporta. Sve prethodno naravno nije moguće ukoliko ne nastavimo ulagati u razvoj ljudi, osnaživanje njihovih kompetenci i jačanje timova na svim nivoima.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić