Novosti

S novim firmama potpisani ugovori od 1,1 milion KM


Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić potpisalo je danas u Mostaru ugovore o dodjeli bespovratnih poticajnih sredstava s predstavnicima 165 novoosnovanih subjekata male privrede s područja Federacije BiH, a u sklopu grant sheme po projektu “Poticaj novoosnovanim subjektima male privrede” za ovu godinu u ukupnom iznosu od 1.156.258 KM.

Tom prilikom ministar Zukić rekao je kako današnje potpisivanje ugovora podrazumijeva mala i srednja poduzeća i obrte koji su registrirani od 1. januara 2021. godine i koji imaju najmanje jednog zaposlenog.

Pozitivne vijesti donose Vam BiznisInfo i Addiko Bank
Istaknuo je da je ocijenjeno da je upravo u trenutku uspostavljanja biznisa jako važno finansijski pomoći te buduće privrednike.

“Spomenutim projektom je izdvojeno 1.156.258 KM, a novčana pomoć se sastoji od podrške za nabavku osnovnih sredstava, repromaterijala i mentoringa u smislu pomoći za određene vještine i znanja koja bi trebala koristiti u upravljanju i vođenju firme, odnosno obrta”, rekao je federalni ministar.

Ocijenio je kako je trebalo biti puno više potpisanih ugovora ali da, nažalost, sredstva u federalnom budžetu nisu bila dovoljna.

Izrazio je nadu kako će u periodu koje slijedi u tu svrhu biti osigurano puno više sredstava jer se, prema njegovim riječima, ispostavilo kako je ovaj vid pomoći efikasan.

“Ovo je odličan vid pomoći, prije svega mladima, pomoći povećanom zapošljavanju i ukupnom razvoju male privrede BiH, odnosno Federacije BiH”, rekao je Zukić.

Odobrena grant sredstva po korisniku iznose osam hiljada KM, a za realizaciju projekta ugovorom je utvrđen rok provedbe od šest mjeseci.

Djelatnik “HSAA” Špedicije iz Bugojna Naim Basara kazao je kako se bavi unutarnjim i međunarodnim prijevozom roba, tj. prijevozom na području BiH, kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku, Belgiju i Dansku, te da je ovo veliki poticaj za njega kao privrednika.

“Da budem konkretan, ova subvencionirana sredstva od Federalnog ministarstva obrta iskoristit ću za kupovinu poluprikolica, odnosno vučnog vozila kako bih mogao raditi svoj posao”, istaknuo je Basara.

Sanela Kazić iz Sanskog Mosta rekla je kako se bavi proizvodnjom suvenira, te kako će joj sredstva Ministarstva dobro doći.

“Ova sredstva će mi dobro doći, a uložit ću ih u dvije nove mašine kako bi poboljšala posao, kao i u repromaterijal, a to je bakar s kojim najviše i radim”, naglasila je Kazić.

Biznisinfo.ba